PREMINUO KRALJEVAČKI PRIVREDNIK U PENZIJI I DOBROTVOR MILOŠ RADENKOVIĆ: Sahrana danas u 13 časova
Foto: J. S./Arhivski snimak

PREMINUO KRALJEVAČKI PRIVREDNIK U PENZIJI I DOBROTVOR MILOŠ RADENKOVIĆ: Sahrana danas u 13 časova

Srbija -

Kraljevački privrednik u penziji i dobrotvor Miloš Radenković preminuo je juče u Beogradu u 75. godini.

Bio je poznati graditelj, humanista, sprski domaćin i osnivač „MR Sistema“, odnosno nekadašnjeg privrednog giganta „Građevinar“ iz sela Ratina kod Kraljeva.

Rođen je 5. januara 1950. godine. Karijeru građevinskog inženjera započeo je u Prištini, a potom u kraljevačkom „Kablaru“.

Samo u Srbiji njegovo preduzeće „Građevinar“ sagradilo je više od 700.000 kvadratnih metara poslovno - stambenog prostora, na desetine mostova, a gradilo je i u inostranstvu (u Libiji i vijadukt). Napravilo je tri hrama: do kupole podiglo Hram spaljivanja moštiju Svetog Save u Kraljevu, bolnicu “Sveti Nikola” u Ratini i Multimedijalni centar “Kvart”, koji je poklonjen građanima Kraljeva.

Miloš Radenković
foto: J. S./Arhivski snimak

Miloš Radenković bio je i nekadašnji vlasnik kraljevačkog ugostiteljskog preduzeća „Srbija“ i užičke „Rakete“.

Iza njega je ostalo mnogo dobročinstava za koje javnost nikada nije saznala, ali znaju svi kojima je pomogao u godinama kada gotovo da nije bilo dana da ispred njegove kancelarije ne čeka nekoliko građana tražeći od njega pomoć.

Knjigu svojih sećanja „Čovek samo srcem dobro vidi“ objavio je 2011. godine. U njoj je detaljno opisao svoj životni put: životne radosti, ali i sve nedaće kroz koje je prolazio sa željom da ostane častan čovek i veliki prijatelj ljudima od kojih su ga mnogi „zaboravili“.

U večni život, kako su juče preneli kraljevački lokalni mediji, odlazi bez značajnih nagrada za svoju filantropiju na ovozemaljskom svetu, ali - sasvim sigurno spokojan zbog tragova koje je ostavio za sobom.

Miloš Radenković biće sahranjen danas, 13. februara, u 13 časova, na Novom groblju u Kraljevu.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track