PUTOVANJE SA ŽIKOM PO SRPSKOJ SVETOJ GORI
Foto: Kurir Televizija

PUTOVANJE SA ŽIKOM PO SRPSKOJ SVETOJ GORI

Srbija -

Ove nedelje, u trinaestoj emisiji serijala “Sa Žikom po Srbiji”, autor i voditelj Živorad Žika Nikolić, vodi vas u Čačak i okolinu.

Čačak, grad centralne Srbije, smešten u njeno središte, između Ovčara i Kablara. Posebnu čar ovom mestu daje Zapadna Morava, koja kroz njega protiče.

Godine 1854., jedan od tada najbogatijih trgovaca na ovom prostoru, Vladimir Hadžić, izgradio je zgradu u kojoj se danas nalazi novootvoreni Etnološki muzej. Imaćete priliku da vidite kako izgleda i kakve sve vrednosti čuva.

U selu Ježevica, grupa žena priredila je toplu dobrodošlicu ekipi emisije. Videćete koliko su vešte u aktivnostima kojima se bave- duborezu, tkanju, pletenju, vezu, grnčariji. Njihove vešte ruke pripremaju brojne sprecijalitete ovog kraja na vrhunski način. Sasvim opravdano, sve ono što rade, stavljaju pod moto svog udruženja “Evgenija”-Sačuvajmo od zaborava!

U ovoj avanturi sa Žikom, videćete i čarobnu lepotu Ovčar Banje. Plovidba katamaranom daje poseban doživljaj ovog kraja. Pogled sa vode na neopsivu prirodnu lepotu, ostaje urezan u sećanje svakoga ko ga doživi.

Kao što ste navikli, neizostavni deo emisije je poseta nekoj od srskih svetinja. Ovoga puta videćete kako izgleda manastir Nikolje. Takođe, čućete priču o njemu. Manastir Nikolje se nalazi u selu Rošci u podnožju Kablara i predstavlja jedan je od važnijih manastira Ovčarsko-kablarske klisure. Ovu oblast često nazivaju i Srpska Sveta Gora, zbog velikog broja manastira i crkava koji se ovde nalaze.

Za kraj, gastronomski segment. U okviru ovog segmenta priča o najstarijoj kafani u Čačku, koja je otvorena davne 1883. godine.

I ove nedelje, od 15h, Žika Nikolić vas putem Kurir televizije, vodi na mesta gde možda nikada niste bili! Gledajte “Sa Žikom po Srbiji”!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track