U Valjevu kontrolišu vlasničke pse

U Valjevu kontrolišu vlasničke pse

Srbija -
Prvi put nadležne službe u Valjevu kontrolišu vlasničke pse, a akcija je počela nakon slučaja sedmogodišnje devojčice koju je početkom novembra izujedao čopor pasa lutalica

VALJEVO - Nakon što je nedavno u Valjevu čopor pasa povredio sedmogodišnju devojčicu prvi put u tom gradu počela je kontrola pasa koji imaju vlasnike. Nadležni kažu da većina vlasnika nije upoznata sa obavezama prema njihovim ljubimcima koje im zakon nalaže i da ih sve češće izbacuju na ulicu. Mnogi vlasnički psi ne samo što nisu čipovani, već nisu ni cepljeni od besnila i zaraznih bolesti.

Američkog stafordskog terijera u svom dvorištu u valjevskom Novom Naselju zatekao je Branko Mladenović. Ovaj rasni pas, iako nije čipovan, bez sumnje, nekome je pripadao.

"Bio je veliki šok za mene kada sam ujutro izašao i video kako ispred mene stoji opasan pas", kaže Mladenović.Kontrola vlasničkih pasa prvi put u Valjevu započeta je početkom novembra pošto je sedmogodišnju Aleksandru Savić izujedao čopor pasa lutalica.

Građani kažu da je bilo krajnje vreme da se uvede red što se tiče držanja pasa, njihovih vlasnika i njihovih obaveza i prava.

U akciji kontrole vlasničkih pasa zajedno su Komunalna inspekcija, Komunalna policija i Služba zoohigijene JKP "Vidrak".

"Kontrolišemo sve ono što je predviđeno odredbama naše odluke, a to je da prvo na ulaznim vratima domaćinstva postoji tabla "čuvaj se psa" kao upozorenje. Svaki vlasnik psa mora da ima vlasnički list, odnosno potvrdu za pse i mačke. To je jedna knjižica u kojoj stoji ime i prezime vlasnika psa, broj čipa psa i vakcinacija", kaže Biljana Andrić, komunalna inspektorka.

Osim na registrovanju, cepljenju protiv besnila i drugih zaraznih bolesti, nadležni insistiraju na čipovanju svih pasa radi formiranja jedinstvene baze podataka u Valjevu. Kontrola vlasničkih pasa započeta je od rubnih naselja ka centru. Za gradsko jezgro, gde ih drže uglavnom u stanovima, plan kontrole još nije osmišljen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track