Najavljen štrajk Vodovoda i Čistoće u Novom Pazaru
Foto: Kurir

Loši uslovi za rad

Najavljen štrajk Vodovoda i Čistoće u Novom Pazaru

Srbija -
Tražimo da se lični dohoci, koji kasne pet meseci, usklade sa ostalim javnim preduzećima u opštini, i da se izmire zaostali doprinosi, a zahtevamo i da se utvrdi sistematizacija novih radnih mesta, istakao predsednik sindikata u Vodovodu Ćamil Šabanović

NOVI PAZAR - Radnici novopazarskog Vodovoda i Čistoće najavili su generalni štrajk za početak decembra, kako bi skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze ta dva preduzeća.

Predsednik sindikata u Vodovodu Ćamil Šabanović rekao je da su najveći problemi tog preduzeća dotrajala mehanizacija i loši uslovi za rad.

On je dodao da radnici traže ispunjenje nekoliko zahteva, među kojima je i isplata pet zaostalih plata.

"Tražimo da se lični dohoci, koji kasne pet meseci, usklade sa ostalim javnim preduzećima u opštini, i da se izmire zaostali doprinosi, a zahtevaćemo i da se utvrdi sistematizacija novih radnih mesta", istakao je Šabanović.

Precizirao je da će ako ne dođe do dogovora između poslodavca i štrajkačkog odbora to javno preduzeće u generalni štrajk stupiti 10. decembra.

Predsednik Samostalnog sindikata u Čistoći Ljutvo Mavrić rekao je radiju Sto plus da radnici tog preduzeća traže isplatu ličnih dohodaka po zakonu i uplatu doprinosa, koja je trenutno minimalna.

"Članarina sindikatu se ne uplaćuje, a u poslednjih 14 meseci nisu uplaćivani ni troškovi prevoza. Tražićemo i povećanje ličnih dohodaka jer su plate mizerne u odnosu na posao koji obavljamo", rekao je Mavrić i najavio da će, ako zahtevi ne budu ispunjeni, generalni štrajk u Čistoći početi 5. decembra.

Radnici Vodovoda i Čistoće su iz sličnih razloga i tokom prošle godine u više navrata štrajkovali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track