Radnici Tehnosa prekinuli četvoromesečni protest

Čačak

Radnici Tehnosa prekinuli četvoromesečni protest

Srbija -
Iako njihovi zahtevi nisu ispunjeni, bivši radnici čačanskog preduzeća u stečaju prekinuli četvoromesečni protest na ulicama Čačka jer su, kako kažu, umorni i iscrpljeni

ČAČAK - Bivši radnici čačanskog preduzeća u stečaju Tehnos prekinuli su danas četvoromesečni protest na ulicama Čačka jer su, kako kažu, umorni i iscrpljeni, ali ističu da njihovi zahtevi nisu ispunjeni i da su ogorčeni na postupanje čačanskog Privrednog suda i beogradske Agencije za privatizaiciju.

Oni su u saopštenju najavili da će uložiti žalbu Privrednom apelacionom sudu i da će ponovo protestovati.

Privredni sud je 30. novembra razmatrao sve prigovore advokata i radnika na završni račun Tehnosa i način raspodele preostalih sredstava iz stečajne mase, navodi se u saopštenju bivših radnika.

Sud je doneo rešenje da nije usvojen završni račun, ali da se ostatak novca, od oko 30 miliona dinara, raspoređuje svim poveriocima u stečaju, a to znači jednako poveriocima koji su kasnije prijavili svoja potraživanja u tom stečajnom postupku i radnicima, a to su vrlo mali iznosi.

Radnici koji su svakodnevno protestovali oko četiri meseca, ističu da je Privredni sud u Čačku tom odlukom poništio svoju prvobitnu odluku od 13. jula ove godine, gde je jasno bilo naloženo stečajnom upravniku da izvrši kompletnu raspodelu novca, samo bivšim radnicima.

"Neprihvatljivo je i sramno za institucije Srbije da na ovakav način funkcionišu i da sami ne budu dosledni svojih odluka", navodi se u saopštenju bivših radnika.

Oko sto bivših radnika Tehnosa oko četiri meseca protestuje ispred Privrednog suda u Čačku i na ulicma grada, zahtevajući kompletnu isplatu zaostalih primanja iz stečajne mase, a koju sprečava Agencija za privatizaciju.

Privredni sud u Čačku doneo je 13. jula ove godine rešenje kojim se nalaže da se bivšim radnicima Tehnosa, koji je u stečaju od 27. avgusta 2007. godine nastavi isplata zaostalih primanja od novca koji je prikupljen prodajom preduzeća, ali je Agencija odobrila samo 18 miliona dinara, dok je ostalo rezervisala za nastavak stečajnog postupka koji do tada nije bio predviđen.

"Svi advokati koji zastupaju radnike i sami radnici uložili su prigovore na završni racun, a prvenstveno zbog enormnih troškova stečaja i traženja sramne nagrade u iznosu od oko pet miliona dinara stečajnom upravniku za "uspešno" vođenje stečajnog postupka koji traje više od pet godina", navodi se u saopštenju bivših radnika Tehnosa.

Na novu raspodelu novca čeka oko 300 bivših radnika Tehnosa, koji su krajem jula počeli proteste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track