Spasili više od 250 ljudi
Foto: Saša Urošev

Borba sa snežnom mećavom

Spasili više od 250 ljudi

Srbija -
Tri sata proveo sam u zavejanom automobilu dok nije stigla Vatrogasno-spasilačka jedinica iz Kikinde - kaže Zoran Novaković iz Novih Kozaraca

KIKINDA - Dramatično!Zoran Novaković (40) iz Novih Kozaraca dugo će pamtiti snežnu oluju koja je besnela u noći između subote i nedelje. Tri kao večnost duga sata proveo je u zavejanom automobilu na putu između Kikinde i Ruskog Sela.

- Bilo je strašno. Noć, sneg, vetar, hladnoća. Kad sam u neko doba video rotaciona svetla Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Kikinde pao mi je kamen sa srca. Interesantno je da sam spasavajući drugog vozača, čiji se automobil bio zaglavio, i sam ostao zavejan na putu. Pridružila nam se jedna devojka iz Ruskog Sela čiji je automobil takođe zarobila vejavica. Neko vreme bio sam smešten u kikindskom Vatrogasnom domu jer nisam mogao da se vratim u selo. Svaka čast ovim momcima - kaže za Kurir Novaković.

Tokom snežne oluje koja je besnela i ovim delom Srbije, pripadnici kikindske Vatrogasno-spasilačke jedinice su iz 127 vozila evakuisali 253 muškaraca, žena i dece.

- Zoran nas je telefonom nešto pre pola četiri ujutro pozvao i rekao da su između Kikinde i Ruskog Sela zavejana tri vozila. Dočekali su nas ozarena lica. Evakuisali smo ih do sedišta naše službe - ispričao je komandir odeljenja Vatrogasno-spasilačke jedinice Dejan Živković kojem je u spasilačkoj akciji pomagao kolega Ivan Despotov.

U kikindskoj oštini je proglašena vanredna situacija. Kako je Kuriru potvrdio zamenik komandatna Opštinskog štaba za vanredne situacije Branislav Čolak, sem raspoloživih vozila zimske službe, angažovana je dodatna teška mehanizacija.

- Odlučili smo da se najpre fokusiramo na spašavanje ljudi iz vozila. Bilo je raznih situacija, ali je najbitnije da su svi zbrinuti - rekao je Čolak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track