Hitna pomoć će preuzeti pedijatrijska dežurstva

Novi Sad

Hitna pomoć će preuzeti pedijatrijska dežurstva

Srbija -
Odlukom Ministarstva zdravlja pedijatrijska služba u Domu zdravlja može da radi samo tokom dana iz čega proizilazi da bi trebalo da se ukine noćno dežurstvo dečjih lekara

NOVI SAD - Dežurstva u pedijatriji u Domu zdravlja "Novi Sad", uprkos preporuci Ministarstva zdravlja, neće biti ukinuta, a Zavod za hitnu medicinsku pomoć noćno pedijatrijsko dežurstvo preuzeće kada nadležno Ministarstvo odobri zapošljavanje novih lekara.

Sa sadašnjim brojem lekara Zavod za hitnu pomoć taj posao ne može da obavlja, zaključeno je danas na sastanku Pokrajinskog sekretara za zdravstvo i socijalnu politiku Vesne Kopitović i člana Gradskog veća zaduženog za zdravstvo Petra Novakovića.

Odlukom Ministarstva zdravlja pedijatrijska služba u Domu zdravlja može da radi samo tokom dana iz čega proizilazi da bi trebalo da se ukine noćno dežurstvo dečjih lekara. Upravo zbog toga Gradska i pokrajinska vlast traže od Ministarstva zdravlja da odobri prijem sedam pedijatrijskih ekipa, što bi Zavodu za hitnu medicinsku pomoć omogućilo da preuzme noćna dežurstva dečjih lekara, što sada zbog nedovoljnog broja lekara nije u mogućnosti.

" Dom zdravlja neće ukidati noćna pedijatrijska dežurstva dok se ne odobri povećanje broja lekara, a mi očekujemo da će ministarstvo odobriti zapošljavanje sedam lekara i isto otoliko medicinskih tehničara u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć", rekao je Novaković dodajući da će biti obezbeđen prostor u kojem će pedijatri raditi.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti, po rečima Vesne Kopitivić, nalaže da je služba hitne medicinske pomoći zadužena za sve pacijente tokom noći pa i za decu.

"Nadam se da će zajednička inicijativa Grada i Pokrajine uroditi plodom i da će Zavodu za hitnu pomoć biti omogućeno da vrlo brzo primi nove lekare", rekla je Kopitovićeva.

Novaković i Kopitovićeva su najavili da bi Vojna bolnica trebalo da postane gradska bolnica i da se integriše u sistem zdravstvenih ustanova, čime će Novi Sad dobiti ustanovu sekundarnog tipa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track