Obnova Beogradske kapije na Petrovaradinu na proleće
Foto: KURIR

Potpisan protokol

Obnova Beogradske kapije na Petrovaradinu na proleće

Srbija -
Beogradska kapija ima veliki značaj za Novi Sad, jer simbolizuje ulazak srpske vojske u grad po završetku Prvog svetskog rata, naglasio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

NOVI SAD - U Gradskoj kući u Novom sadu danas je potpisan protokol o saradnji na programu obnove Beogradske kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi koja treba da počne na proleće 2013. godine.

Protokol su potpisali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar kulture i informisanja republike Srbije Bratislav Petković, predsednica Izvršnog odbora banke Intesa Draginja Đurić i vršilac dužnosti direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da je ovakav protokol primer koji bi trebalo i drugi da slede na projektima revitalizacije i konzerviranja kulturno-istorijskih spomenika.

Gradonačelnik Vučević je naglasio da Beogradska kapija ima veliki značaj za Novi Sad, jer simbolizuje ulazak srpske vojske u grad po završetku Prvog svetskog rata.

"Ovaj protokol pokazuje da imamo jasnu viziju i nameru očuvanja kulturno-istorijskih spomenika i očuvanja same istorije našeg grada", rekao je Vučević.

Predsednica Izvršnog odbora banke Intesa Draginja Đurić kazala je da je ideja o podršci renoviranja nekog kulturno-istorijskog spomenka potekla od banke na čijem je ona čelu čime ta banka pokazuje društveno odgovorno poslovanje.

"Više od 80 procenata kulturne baštine sveta se odnosi na Italiju, a naša matična banka je u Italiji pa nije ni čudno što smo došli na ideju da pomognemo u finansiranju jednog ovakvog projekta", rekla je Đurićeva, dodajući, da je sličan projekat već završen u Novom Pazaru, a radilo se na revitalizaciji novopazarske tvrđave.

Ona je najavila da je u planu i konzerviranje zgrade Narodne biblioteke u Beogradu.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković je kazao da u ovom trenutku ima tri razloga za zadovoljstvo.

"Prvi razlog zadovoljstva je to što je fond uspeo da reguliše sve svoje obaveze prema izvođačima radova i da u 2013. uđe potpuno rasterećen, drugi razlog je potpisivanje ovog protokola, a treći činjenica da u novu godinu ulazimo sa potpisanim projektom koji će biti sigurno realizovan", kazao je Malenković.

Projekat obnove Beogradske kapije sa po 7,5 miliona dinara finansiraće grad Novi Sad i AP Vojvodina, dok će po 10 miliona dinara u taj projekat uložiti Republičko ministarstvo kulture i informisanja i banka Intesa.

Projekat obnove Beogradske kapije izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Konzervatorski radovi će započeti na proleće 2013. godine i uključuju sanaciju gornjih zona kapije, zaštitu od delovanja vlage, obnovu fasada i zidova unutrašnjih prostora kapije, rekonstrukciju kolovoza i odvodnju atmosferskih voda.

Beogradska kapija je jedan od najmonumentalnijih sačuvanih objekta u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Kapija je klasicističkog stila, duboka je 20 metara, a u njoj se nalaze četiri uzidane stražare i dva ulaza u bočne prostorije, dok sa obe strane postoje po dva kolska i dva pešačka prolaza.

Beogradska kapija na Petrovaradinu predstavlja jedan od tri lokaliteta koje su građani prepoznali kao spomenik kulture vredan očuvanja za buduće naraštaje i čiju obnovu su podržali sa ukupno 37.439 glasova na javnom konkursu realizovanom u okviru projekta "Mesto koje volim".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track