NOVOSADSKA RACIJA: U Dunavu su nestale generacije

Pomen žrtvama

NOVOSADSKA RACIJA: U Dunavu su nestale generacije

Srbija -
Ponosan sam što smo prisustvovali obeležavanju godišnjice strašnog zločina koji se dogodio u Novom Sadu, a mogli smo čuti poruke mira, vere i nade, rekao je Vučić

NOVI SAD - Da se ne zaboravi.Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević spustili su juče vence u Dunav povodom obeležavanja 71. godišnjice Novosadske racije, u kojoj su mađarski fašisti 1942. godine ubili i pod led bacili više od hiljadu nevinih Novosađana.- Ponosan sam što smo prisustvovali obeležavanju godišnjice strašnog zločina koji se dogodio u Novom Sadu, a mogli smo čuti poruke mira, vere i nade. Zahvalan sam zameniku premijera Mađarske Tiboru Navračiču što je došao, jer kruna promena svih grešaka iz prošlosti mora biti politička i svaka druga saradnja. Takođe, veoma sam zahvalan na dolasku predstavnika svih verskih zajednica, jer je ovo prvi put da zajedno obeležavamo ovaj događaj. To samo dokazuje da smo svi naučili iz sopstvenih grešaka - istakao je Vučić.Miloš Vučević je naglasio da suživot predstavlja jedinu branu za svaki zločin, napominjući da se gubitkom istorijskog pamćenja gubi i sopstveni identitet.- Strašni januarski dani 1942. godine odneli su u ledenom danu hortijevskog pokolja nekoliko hiljada naših sugrađana. Novosadska racija predstavlja vrhunac tragičnih događaja u kojima su nestale cele generacije Novog Sada. U našem Dunavu ostao je čitav jedan grad pod ledom - rekao je Vučević.(T. R.)

Stradale hiljadePomen žrtvama Novosadske racije ispred SPC održao je vladika bački Irinej, dok se okupljenima u ime jevrejske zajednice obratio vrhovni rabin Srbije Isak Asijel. Mađarski fašisti su tokom tri dana januara 1942. godine ubili više od 1.300 Novosađana, uglavnom Srba, Jevreja i Roma. Osim Novosađana, stradalo je i civilno stanovništvo u okolnim mestima, a ukupan broj nestalih procenjuje se na oko 4.500.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track