Hej džamije, na severu Bačke!
Foto: Vestionline

Hej džamije, na severu Bačke!

Srbija -
Zbog niskih cena nekretnina u ovom delu Vojvodine, oni za dve do deset hiljada evra masovno kupuju napuštene kuće u opštini Mali Iđoš, a kao posledica nagle "kolonizacije" nedavno su nikle i dve džamije: jedna u Feketiću, a druga u Malom Iđošu

MALI IĐOŠ - Romi sa Kosova i azilanti iz Zapadne Evrope poslednjih godina bukvalno su okupirali severnu Bačku.Zbog niskih cena nekretnina u ovom delu Vojvodine, oni za dve do deset hiljada evra masovno kupuju napuštene kuće u opštini Mali Iđoš, a kao posledica nagle "kolonizacije", nedavno su nikle i dve džamije: jedna u Feketiću, a druga u Malom Iđošu. Nedaleko od seoskog groblja u Feketiću, u okviru porodičnog imanja, smeštena je i džamija izgrađena prošle godine.

Selim Krasnići, šeih islamske zajednice u ovom kraju kaže da je uglavnom reč o muslimanima romske nacionalnosti koji su pristigli 1999. godine sa Kosova, odnosno iz Peći i Srbice.- Nemamo nikakvih problema i sa svim drugim nacijama živimo dobro. I ja sam čuo da je nedavno bilo nekih incidenata, ali ne znam više ništa o tome - kaže Krasnići. On je dodao da najviše problema pravi izvesna familija Beriša koja je smeštena u sedam-osam kuća.

- Islamska zajednica sa njima još od kraja rata nema nikakvih kontakata, ali prave probleme i nama - kaže kratko Krasnići.

Naime, 28. decembra u centru Lovćenca grupa iz Feketića je isprebijala jednog od meštana samo zato što je pokušao da zaštiti komšinicu Nikoletu Radoš, koju su maltretirali.

- Ta grupa je celo veče pila u kafani Moskva, a kada su primetili Nikoletu izašli su i počeli da je maltretiraju i vređaju. Ja sam prvi izašao kako bih smirio situaciju, ali su me odmah okružili - priča Saša Banjević.- Prišao mi je prijatelj Miloš Roganović i tu smo počeli da se objašnjavamo sa grupom tako da nismo ni videli da se druga grupa tih mladića, iza naših leđa, bez ikakvog razloga obrušila na na našeg komšiju Sergeja Nikolića. Tek kada je vlasnik obližnje kladionice zavikao: "Ljudi, ubiše čoveka", shvatili smo šta se događa i jedva smo ga odbranili. Odmah smo pozvali policiju, a napadači su se razbežali. Zamislite moj šok kada sam posle pet dana pozvan u policijsku stanicu gde mi je rečeno da su se ovi žalili da smo zapravo mi njih tukli štanglama i da će protiv nas biti podnete krivične prijave - ogorčen je Saša Banjević.Ovu priču potvrđuje Miloš, ali i nastadali Sergej, koji čuva fotografije koje je snimio odmah po izlasku iz bolnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track