Seoski turizam kao okosnica Gruže
Foto: Beta, Foto: KURIR

Seoski turizam kao okosnica Gruže

Srbija -

Oblast Gruže, sa 36 sela i više od 14.000 stanovnika, može se pohvaliti gotovo 40-godišnjom tradicijom u seoskom turizmu, rekao zamenik predsednika opštine Knić Zoran Đorović

BEOGRAD - Okosnicu turističke ponude opštine Knić i gružanskog kraja čini seoski turizam, koji je u ovom delu Srbije počeo da se razvija sedamdesetih godina prošlog veka, pa je danas ovaj kraj prepoznatljiv na turističkim kartama upravo po ovom vidu turizma.

Zamenik predsednika opštine Knić Zoran Đorović rekao je da se oblast Gruže, sa 36 sela i više od 14.000 stanovnika, može pohvaliti gotovo 40-godišnjom tradicijom u seoskom turizmu.

Prema rečima predstavnice Turističke organizacije Knić Nataše Đurdević centralni deo Gruže zauzima opština Knić sa 36 živopisnih sela, koja su na turističkoj karti prepoznatljiva po razvoju seoskog turizma. Drumskim i železnickim saobraćajem dobro je povezana sa svim krajevima Srbije, a Knić je od Beograda udaljen 142 kilometra putem preko Topole i 170 kilometara autoputem.

Prema njenim rečima, ovaj kraj obiluje brojnim istorijskim spomenicima i kulturnom baštinom, kao što je crkva u selu Borač iz 1350. godine, stari grad na vrhovima Boračkog krša, koji je početkom XV veka podigao despot Stefan Lazarević, kao i njegova zadužbina, manastir Kamenac u selu Čestin.

U centralnom delu opštine na reci Gruži formirano je istoimeno jezero, koje predstavlja idealno mesto za ribolov i sportove na vodi. U turističkoj ponudi su sela Borač, Žunje, Dragušica, Knić, Čestin i Guberevac.

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović izjavio je da je sportskorekreativni turizam je vezan za Gružansko jezero i sportove na vodi - veslanje i kajak.

Prema njegovim rečima, od 2000. godine je uspostavljena dobra saradnja sa Veslačkim savezom Srbije i VK "Partizan" iz Beograda i VK "Galeb" iz Zemuna, a od 2011. godine na pripreme dolaze i kajakaški klubovi.

Na jezeru je napravljena osnovna infrastuktura za potrebe veslača - hangar za smeštaj čamaca, razmerene su dve veslačke staze u dužini od 2.000 metara i postavljena dva splava za izlazak sportista na vodu.

Sportisti koriste usluge smeštaja i ishrane u seoskom turizmu i činjenica da te usluge mogu da zadovolje potrebe vrhunskih sportista govori o njihovom kvalitetu, istakao je on.

U gružanskom kraju, inače, oko dve trećine noćenja u seoskom turizmu ostvaruju sportisti. Ovaj kraj takođe je poznat i po izletničkom i lovnom turizmu, a lovci se okupljaju u lovištu Gruža u saradnji sa Lovačkim udruženjem "Vladan Milošević" iz Knića.

Lovci koji dolaze iz Italije, Grčke i Kipra koriste usluge smeštaja i ishrane u seoskom turizmu. U lovištu Gruža organizuje se lov na fazane, zečeve, jarebice, srndaće, divlje svinje, divlje plovke i golube grivnaše u skladu sa lovnim kalendarom Lovačkog saveza Srbije.

Nakon današnjeg predstavljanja turističke ponude ovog kraja u prostorijama Turističke organizacije Srbije otvorena je izložba slika sa likovne kolonije Gružanska jesen koja će biti izložena dve nedelje.

(Tanjug/Foto: Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja