ŽENSKI ZATVOR: Može, ali ne u bivšoj kasarni

Kikinda

ŽENSKI ZATVOR: Može, ali ne u bivšoj kasarni

Srbija -
Priču o udomljavanju ženskog zatvora u nekadašnoj kasarni „Servo Mihalj“ doživeo sam kao političku provokaciju- kaže zamenik predsednika opštine Miloš Latinović

KIKINDA: Opština se pita!

Inicijativa u Kikindi opozicione SNS, da se pre 12 godina napuštena kasarna „Servo Mihalj“ adaptira u ženski zatvor, u javnosti je primljena sa rezervom.

Oni sa boljim pamćenjem se prisećaju da su bivši radikali a sada naprednjaci, još 2005. godine zagovarali ideju otvaranja Okružnog zatvora.

Komentarišući za Kurir njihovu novu- staru inicijativu, zamenik predsednika opštine Miloš Latinović (SPS), kaže da nije protiv otvaranja zatvora za žene, ali da u gradu postoje i neki drugi objekti koji bi, eventualno, mogli da se u te svrhe iskoriste .

Podseća i na činjenicu da su mnogi kritikovali skupštinsku odluku da se na 60 mesečnih rata za 830.000 evra, kupe objekti kasarne što je lane i učinjeno:

-Potencijalni investitori, pa i oni koji zagovaraju ideju ženskog zatvora, moraju da uvaže činjenicu da je opština Kikinda vlasnik bivše kasarne. Odjednom je ovo najvažniji investicioni prostor.

To je dobro, bez obzira što su pojedine ponude na nivou lepih želja i razgovora. Ovu poslednju, doživeo sam kao, uslovno rečeno, političku provokaciju. Da je ponuda ozbiljna, bila bi potkrepljena podacima koliko treba i ko da uloži - jasan je Latinović.

Sa druge strane, predstavnici SNS smatraju da za adaptaciju biših vojnih objekata u zatvor ne bi bila potrebna velika sredstva:

-Uložen novac brzo bi se vratio. Ako bi samo 500 zatvorenica vikendom imale posetu, njihovi najbliži ostavljali bi ovde novac za prenoćište i kupovinu namirnica. Otvorio bi se prostor za nova radna mesta- uvereni su oni.

Mađarski investitori konkretni

Kao ozbiljan investitor figurira jedan mađarski investicioni fond koji je zainteresovan da izgradi benzinsku stanicu, mega market i desetak lokala sa parking mestima.

Još jedan mađarski ulagač u nameri je da adaptira bivše vojne objekte u velnes i spa centar.

U kasarni “Terin” muzej i koledž

Nekadašnji manjež pretvoriće se u muzej „Tera“, a jedan od objekata u koledž.

Nakon 31 godine u svetu jedinstvenog Internacionalnog simpozijuma „Tera“, više od 1.000 skulpura biće smeštene u muzej.

Ministar kulture Bratislav Petković je pre nekoliko meseci obišao ovaj objekat i izrazio uverenje da bi do jeseni muzej mogao da bude otvoren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track