Raste broj obolelih od raka u Topličkom okrugu
Foto: KURIR

Opasno

Raste broj obolelih od raka u Topličkom okrugu

Srbija -
U Topličkom okrugu je 2009. godine od raka obolelo 1.416 ljudi, a godinu dana kasnije 1.466. Broj umrlih od raka takođe se povećao: 2010. godine ih je bio 312, za stotinu više nego 2009. godine

PROKUPLJ - Broj obolelih od raka pluća, grlića materice, dojke i debelog creva u Topličkom okrugu raste, izjavila je lekarka Doma zdravlja u Prokuplju Ljubica Stanković.

Stanković je, povodom Svetskog dana borbe protiv raka,rekla da se to odnosi na opštine Prokuplje, Kuršumliju, Blace i Žitorađu.

U Topličkom okrugu je 2009. godine od raka obolelo 1.416 ljudi, a godinu dana kasnije 1.466. Broj umrlih od raka takođe se povećao: 2010. godine ih je bio 312, za stotinu više nego 2009. godine.

"U poslednje vreme beležimo porast broja obolelih od kancera pluća, prostate, želuca i kolorektalne regije kod muškaraca, dok je kod žena u porastu rak dojke, grlića materice i kolorektalne regije", kazala je Stanković i dodala da raste i broj žena obolelih od raka pluća.

U okviru akcije otkrivanja malignog obolenja u najranijem stadijumu, kada je i najizlečiviji, u Domu zdravlja u Prokuplju instaliran je digitalni mamograf. U narednih mesec dana sve žene od 40 do 75 godina iz tog mesta, bez uputa i besplatno, moćiće da izvrše kontrolni pregled.

"Za pregled im ne treba ni zdravstvena knjižica", kazala je Stanković i dodala da će Dom zdravlja rezultate mamografije slati ženama na kućnu adresu u roku od 15 dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track