SNS: Radman poziva na kršenje zakona

Bačka Palanka

SNS: Radman poziva na kršenje zakona

Srbija -
Opštinski odbor SNS u Bačkoj Palanci oštro je kritikovao predsednika te opštine Bojana Radmana koji je podržao poljoprivrednike u sporu s Vojskom Srbije oko poljoprivrednog zemljišta koje je pripadalo bivšoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo

BAČKA PALANKA - Opštinski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Bačkoj Palanci oštro je danas kritikovao predsednika te opštine Bojana Radmana koji je podržao poljoprivrednike u sporu s Vojskom Srbije oko poljoprivrednog zemljišta koje je pripadalo bivšoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo.

Opštinski odbor SNS je u saopštenju ocenio da je Radman "javno pozvao na suprotstavljanje zakonu i odlukama Vlade Srbije", tako što je pozivao građane da "uzurpiraju imovinu koja nije njihova".

"On je i u svakom drugom smislu izvršio nepromišljen i neodgovoran atak na Ministarstvo odbrane i ministra Aleksandra Vučića", piše u saopštenju.

Opštinski odbor SNS pozvao je Radmana i njegovu Socijalističku partiju Srbije da se "ograde" od tih postupaka.

Predsednik Opštine Bačka Palanka Bojan Radman izjavio je sinoć da ima informacije da je pojačano prisustvo pripadnika Vojske Srbije u bivšoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo i poručio da vojska ne treba da interveniše protiv "svoga naroda", odnosno protiv poljoprivrednika. Objasnio je da je Opština Bačka Palanka 1953. i 1954. godine dala poljoprivredno zemljište tadašnjoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo i dodao da je, pošto je Vojna ustanova Karađorđevo prestala da postoji, to zemljište moralo biti vraćeno opštini, a samim tim i ponuđeno na licitaciju poljoprivrednicima iz te opštine.

"Umesto toga, vojska je nastavila raspolagati tim zemljištem suprotno zakonima. Prošle jeseni poljoprivrednici su ipak obradili određeni deo zemljišta, a sada se spremaju za prolećne radove, što će vojska izgleda pokušati da im onemogući", rekao je Radman.

Direktor Zemljoradničke zadruge "Lovrenac" iz Mladenova kod Bačke Palanke Simo Bošnjak optužio je danas delove Vojske Srbije da su poslali pojačane snage i da uznemiravaju građane, kako bi onemogućili poljoprivrednike da obrađuju zemljište koje je nekada pripadalo bivšoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo.

"Kroz naseljena mesta vojna i civilna policija voze automobile sa uključenim rotacionim svetlima i sirenama, i pokušavaju da zaplaše stanovništvo što je nečuveno", rekao je Bošnjak.

Dodao je da će poljoprivrednici protestovati, ukoliko im ne bude omogućeno da nastave obradu zemljišta koje je nekada pripadalo Vojnoj ustanovi Karađorđevo.

Simo Bošnjak je optužio Vojsku da je, umesto da vrati zemljište, nastavila da ga izdaje i da na njemu zarađuje veliki novac, navodno po ugovorima o poslovno-tehničkoj saradnji. "To su kriminalne radnje", ocenio je Bošnjak.

Bivša Vojna ustanova Karađorđevo danas je deo Vojne ustanove Morović. Prošle jeseni poljoprivrednici su samoinicijativno obradili više od 2.000 hektara zemljišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track