GENIJE: Nišlija Dejan upamtio 299 decimala Ludolfovog broja!
Foto: Tanjug

Dan broja Pi

GENIJE: Nišlija Dejan upamtio 299 decimala Ludolfovog broja!

Srbija -
Svaku cifru sam zamenio nekim simbolom koji me asocira na tu cifru: simbol za 0 je vatra, jer posle nje ništa ne ostaje, za 1 je sveća, 2 ga podseća na labuda sa savijenim vratom, 4 na psa jer ima četiri noge, 5 na šaku, 6 na kockicu za jamb...

NIŠ - Učenik prvog razreda gimnazije "Bora Stanković" u Nišu Dejan Petković upamtio je 299 decimala Ludolfovog broja (Ludolf van Cojlen), pretvarajući u svojim mislima cifre u simbole od kojih je sklopio priču i pobedio na školskom takmičenju organizovanom povodom Dana broj "pi".

Da bi upamtio 299 decimala broja "pi", čiji decimalni zapis nema kraja i nije periodičan, Petković je učio dva sata, rekao je ovaj daroviti mladić iz Bojnika, stanar Doma učenika srednjih škola u Nišu i zaljubljenik u matematiku i prirodne nauke.

"Svaku cifru sam zamenio nekim simbolom koji me asocira na tu cifru. Da bih ih što bolje zapamtio, simbole sam povezivao 'mostovima', pa je priča obično neobična, nelogična ili smešna, tako se lakše pamti i duže ostaje u sećanju", otkriva svoju tehniku Petković i dodaje da je to jedna lepa metoda koju je pronašao u naučnim knjigama koje rado čita.

On je kazao da je njegov simbol za nulu vatra, jer posle nje ništa ne ostaje, za jedinicu je sveća, dvojka ga podseća na labuda sa savijenim vratom, četvorka na psa jer ima četiri noge, pet na šaku, šest na kockicu za jamb, jer svi priželjkujemo najveći broj, sedam ga asocira na štap, osam na vozić, a devetka na čunjeve kojih u kuglanama ima toliko.

Od toga Dejan sastavlja priču, u mislima priča priču, a vi čujete samo decimalni niz broja "pi" koje ređa bez greške i to traje bez prestanka. "Dovoljno mi je da polako čitam brojeve, stvaram priču, a zatim mogu pročitane brojeve da ponovim", samouvereno kazuje on.

Najveći broj informacija dobijamo preko slike koje se najbolje pamte, navodi ovaj srednjoškolac dok traje podsećanje da naziv broja "pi" potiče od grčke reči "perimetros", što znači meriti okolo. Nije imao dilemu po završetku osnovne škole, odlučio se za informatički smer u niškoj gimnaziji "Bora Stanković" gde dolaze samo odlikaši, gde se marljivošću sve savlađuje i gde je gubitak vremena veliki trošak.

Direktorka te gimnazije Ljiljana Zlatanović navodi da se retko ko od maturanata ne upiše na fakultet sa statusom budzetskog studenta, da su retki oni koji ne završe studije i da te studije "Borini" đaci završavaju uglavnom sa visokim prosekom.

Svake godine đaci sa velikih takmičenja donesu najmanje po desetak nagrada, a ove godine posebno se istakao Ivan Damjanović, učenik drugog razreda.On je pobedio sve specijalce ("A" kategorija takmičenja) iz matematike i zlato doneo u ovu nišku gimnaziju.Ivan se sprema za takmičenje na osnovu koga će biti određen reprezentativni sastav Srbije za matematičku olimpijadu.

U gimnaziji "Bora Stanković" približavaju se tradicionalni "Borini dani", pa su probe pozorišne trupe učestalije. Probe se održavaju u tajnosti, jer naslov mora biti iznenađenje do premijernog izvođenja, kazala je direktorka gimnazije Tanjugu.

U školi čekaju goste i pripremaju "Boralicu", takmičenje slično "Slagalici".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track