Kamp za mlade slaviste u Tršiću
Foto: KURIR

Vole srpski

Kamp za mlade slaviste u Tršiću

Srbija -
Za strane studente biće organizovan niz predavanja o srpskoj književnosti, etnologiji i istoriji i omogućen stručni rad

BEOGRAD - Studenti srpskog jezika iz Rusije, Austrije, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Belorusije boraviće do 30. juna u Tršiću, gde će učestvovati u letnjem kampu, najavio je Centar za kultru "Vuk Karadžić" iz Loznice.

Za studente će biti organizovan niz predavanja o srpskoj književnosti, etnologiji i istoriji i omogućen stručni rad što će doprineti njihovom usavršavanju znanja jezika.

Oni će tokom svog boravka u Tršiću prevoditi na šest jezika materijal za izložbu o razvoju slovenske pismenosti sa akcentom na opismenjavanju Srba i nastanku i razvoju glagoljice i ćirilice.

Povodi za ovu izložbu su dva jubileja - 1.150 godina od Ćirilove i Metodijeve misije širenja pismenosti među Slovenima, a naredne 2014. obeležava se važan jubilej u istoriji srpskog jezika i kulture - 200 godina od objavljivanja Vukove srpske gramatike "Pismenice srpskog jezika".

Namera organizatora je da izložba u narednoj godini obiđe sve univerzitete u Evropi iz kojih dolaze učesnici letnjeg kampa.Radionicu realizuju Centar za kulturu "Vuk Karadžić" i Institut za književnost i umetnost iz Beograda.Rad i boravak mladih slavista u Tršiću omogućili su Centar za promociju nauke Beograd i grad Loznica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track