GRAČANICA: Radnici odustali od blokade srpskih institucija!

Dogovor oko isplate zaostalih minimalaca

GRAČANICA: Radnici odustali od blokade srpskih institucija!

Srbija -
Predstavnik radnika Momčilo Nedeljković rekao je da radnici više neće blokirati rad srpskih institucija u Gračanici i da će svakodnevno održavati sastanke u vezi isplate zaostalih minimalaca

GRAČANICA - Bivši radnici društvenih preduzeća na Kosovu, koji traže isplatu zaostalih minimalnih zarada od 11.000 dinara, odustali su danas od blokade zgrada institucija Srbije u Gračanici.

Njihov predstavnik Momčilo Nedeljković rekao je novinarima da su od blokade odustali na sastanku sa načelnikom Kosovskog okruga Vladetom Kostićem, poslanikom Socijalističke partije Srbije u Skupštini Srbije Zvonkom Stevićem i predstavnikom kancelarije za Kosovo u Gračanici Branimirom Stojanovićem.

Nedeljković je rekao da radnici više neće blokirati rad srpskih institucija u Gračanici i da će svakodnevno održavati sastanke u vezi isplate zaostalih minimalaca sa Kostićem.

Stević je rekao da se dogodio "jedan propust u fazi rebalansa budžeta".

"Neko je sebi dao za pravo da isplatu minimalca, i ne samo to, nego i isplatu korisnika budžeta na Kosovu i Metohiji jednostavno zakine, a radi se o iznosu od 650 miliona dinara", rekao je Stević. Stević, Kostić i Stojanović rekli su da se o dinamici isplate minimalaca razgovara u Beogradu.

Kostić je rekao da su danas dobili uveravanja iz Beograda da se radi na utvrđivanju dinamike isplate minimalnih zarada, ali da još ne može da kaže kada će i kako zaostali minimalci biti isplaćeni, jer još "ništa napismeno nije stiglo" iz resornih ministarstava.

On je istakao da minimalne zarade nisu ukinute i da je u pitanju samo dinamika njihove isplate.

Nedeljković je juče rekao da nadležni u državi Srbiji nisu održali obećanje da posle isplate jedne minimalne zarade od 11.000 dinara budu isplaćena još dva "minimalca" kao što je dogovoreno pre 24. avgusta, kada je prekinuta blokada zgrade.

Podsetio je da su nadležni tada obećali i da će radnici preostalih pet neisplaćenih minimalnih zarada dobiti tokom oktobra i novembra.

Nedeljković je naveo da je na centralnom Kosovu oko 2.850 bivših radnika drustvenih preduzeća dobijalo od države minimalne zarade do januara.

Dodao je da je posle dolaska međunarodnih mirovnih snaga 1999. godine oko 18.000 radnika na Kosovu ostalo bez posla, a njih oko 10.000 i danas živi tamo, dok je oko 8.000 radnika u centralnoj Srbiji i država je svima isplaćivala minimalne zarade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track