ŠABAC: GRAD KOJI STVARA I ČUVA MURALE
Foto: Promo

ŠABAC: GRAD KOJI STVARA I ČUVA MURALE

Srbija -

Početkom maja, iza zgrade Kulturnog centra u Šapcu nastaće „džungla“. U svom rodnom gradu, afirmisani i svetski priznati umetnik Branislav Nikolić naslikaće mural sa motivima džungle. Ovo će biti deseti mural koji krasi šabačke zidove.

Šapčani s ponosom kažu da su grad murala. Zidove ovog grada krasi devet murala različitih umetnika, većinom mladih akademskih slikara koji su kroz projekat „Muralizacija grada Šapca“ dobili priliku za afirmaciju.

Zid zgrade Kulturnog centra poveren je svetski priznatom umetniku Branislavu Nikoliću za njegov mural „Džungla“ a sredstva za finansiranje obezbeđena su na konkursu Grada Šapca za finansiranje projekata u kulturi.

Šabac je grad koji iz svog budžeta izdvaja čak 7 odsto za kulturu, a član gradskog veća Šapca Igor Marsenić kaže da je vizuelno stvaralaštvo važan element kulturne politike grada.

-Iako ne nosimo titulu evropske prestonice kulture, u Šapcu se stvara, neguje i čuva kultura, a evropske vrednosti aktivno iskazuju politikom koju sprovodimo u kulturi. Ove godine javni prostori našeg grada biće oplemenjeni novim delima savremene umetnosti koja finansira Grad. Šapčani će moći da uživaju u delima kako naših tako i međunarodnih umetnika, kazao je Marsenić.

Murali „Mali svet“, „Velike ribe“, „Promena“, „Pobeda“, „Iluzija“, iako su na prometnim mestima, nijedan nije uništen. Sa svojim jasnim i snažnim porukama krase brojne prometne ulice u Šapcu i značajne zgrade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track