VANREDNA ODBRANA U NOVOM SADU: Ponovo ledeni čep između Žeželjevog i Mosta slobode
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vode Vojvodine

VANREDNA ODBRANA U NOVOM SADU: Ponovo ledeni čep između Žeželjevog i Mosta slobode

Srbija -

NOVI SAD - Između Žeželjevog mosta i Mosta slobode na Dunavu u Novom Sadu, ponovo se formirao ledeni čep, zbog čega je proglašena vanredna odbrana od zagušenja ledom, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Vanredna odbrana proglašena je u zoni Novog Sada, na deonici dugoj 14,7 kilometra, a dat je i nalog za angažovanje potiskivača "Sloga" za razbijanje ledenih santi.

Iz preduzeća su saopštili da nije reč o pravom ledolomcu, te da je zbog toga teško predvideti koliko će "Slogi" trebati vremena za uspostavljanje ledohoda. Lomljenje leda počelo je jutros, a debljina leda na Dunavu je od sedam do 10 centimetara.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Brod "Sloga" je bio angažovan i u ponedeljak kada je radio četiri sata, nakon čega je led krenuo nizvodno, ali Vode Vojvodine upozoravaju da je tada deonica prekrivena ledom bila kraća.Vanredna odbrana od zagušenja ledom znači osmatranje i nadzor odbrambenih linija 24 sata, i spremnost službi da po potrebi intervenišu.

BONUS VIDEO: Sibirska zima: Armagedon na Dunavu

Novi Sad je godinama imao ledolomce "Čakor" i "Vučevo" u sastavu preduzeća "Heroj Pinki", te da su nakon privatizacije ti ledolomci pripali "Dunav grupa agregatima" Dušana Borovice, koje je mesecima u stečaju, a brodovi čekaju na prodaju.

Nepoznato je da li u Srbiji ima ledolomaca koji bi delovali kod Novog Sada, a za njihovo angažovanje nadležni su državni organi, prenose novosadski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track