VIDEO Hrabra Anita (12) na ulazu u avion: Ničega se ne bojim!
Foto: Marina Lopicic

Konačno Anita Balaž odletela u Beč na operaciju o trošku države

VIDEO Hrabra Anita (12) na ulazu u avion: Ničega se ne bojim!

Društvo -
Devojčici iz Erdevika ove nedelje u Austriji ugradiće srčanu mehaničku pumpu, koja će joj pomagati dok ne dobije novo srce

BEOGRAD - Bolesna devojčica najhrabrija.

Devojčica iz Erdevika Anita Balaž (12), kojoj treba da se uradi transplantacija srca, odletela je u utorak rano ujutro u Beč sa svojom mamom Ksenijom Balaž i kardiologom dr Vladislavom Vukomanovićem.

Već tokom ove nedelje Aniti bi trebalo da se ugradi srčana mehanička pumpa, koja će smanjiti postojeći pritisak u plućnoj cirkulaciji tokom narednih nekoliko meseci, dok se ne stvore neophodni uslovi za transplantaciju.Iako su pred devojčicom veoma teški dani, ona je hrabra i dostojanstvena.Svi su zaplakali- Ničega se ne bojim. Idemo sad tamo i verujemo da će sve proći kako treba. Spremna sam na ono što me čeka u bolnici. Kad smo mama i ja jutros krenule od kuće, svi su zaplakali, ali ja nisam. Tešila sam ih. Nema razloga da plačemo - rekla je Anita juče na aerodromu pre leta.Njena mama Ksenija kaže da se najviše nasekirala Anitina mlađa sestra Nataša (8), koja je veče pre polaska satima bila u suzama.- Sinoć je bilo strašno. Nataša je bila toliko tužna. Plakala je do pola jedan posle ponoći. Nikako nismo mogli da je smirimo. Rastužila se što idemo, a ona i mali bata ostaju s tatom. Teško je kad se razdvajamo. Znate kakve su majke. Nije nam mirno u srcu kad nismo sa svojom decom. Ali dobro. Borili smo se svim silama da Anita ode u Beč, i u tome smo uspeli. Sad je bitno da operacije prođu uspešno i da Anita ozdravi - priča Ksenija Balaž.RFZO plaćaAnitu je, pored rođaka, prijatelja i novinara, ispratio i dr Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu, koji se istaknuto borio za to da troškove transplantacije srca snosi država. Podsetimo, mala Anita je prvi pacijent čije će lečenje u inostranstvu platiti Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), ali juče nisu želeli da govore o ceni lečenja i ugradnje mehaničke pumpe.- Bilo bi nehumano da sad govorimo o cenama. Najvažnije je da dete bude dobro - kažu iz RFZO.

Do aviona u kolicimaŽAO MI JE ŠTO NIJE OPET DOŠAOPošto je Anitino srce slabo, malena ne sme da se napreže jer se brzo umori. Zato je od terminala do aviona devojčica išla u invalidskim kolicima. Kako kaže, volela bi da ju je i ovaj put ispratio njen omiljeni pevač Željko Joksimović.- Bilo bi lepo da je Željko ponovo došao. Foto-aparat koji mi je poklonio kad sam prvi put kretala za Beč obožavam. I sad sam ga ponela - kaže Anita.

Anitin brat NemanjaSEKA I JA ĆEMO TRČATI ZAJEDNOAnitin dvoipogodišnji brat Nemanja, iako ne zna da izgovori ime klinike AKH, dečjim jezikom priča gde mu je sestra otišla i da jedva čeka da se vrati.- Nemanja je strašno sladak. On non-stop govori da Anita ide u kliniku AKH, i bez obzira na to što ne ume lepo da kaže, ne odustaje. On zna da će Anitu tamo operisati, pa priča: „Kad mi se seka vrati sa klinike AKH, ona će da ozdravi, pa ćemo da trčimo zajedno po livadi“ - priča Ksenija.

http://www.youtube.com/watch?v=2hB7JRZgbsE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track