VRTIĆ ZA GENIJALCE: MENSA program u šabačkom obdaništu!
Foto: BETA

Školica na Letnjikovcu

VRTIĆ ZA GENIJALCE: MENSA program u šabačkom obdaništu!

Srbija -
Imamo matematiku, na njoj radimo brojeve, sklekove i čučnjeve. Učimo neke reči na engleskom. Tu ćemo da spavamo, da se igramo, pišemo, crtamo, kažu mališani

ŠABAC - Na šabačkom izletištu, Letnjikovcu, počela je da radi prva Školica u prirodi po programu MENSA. To je jedinstven vrtić u regionu u kojem će se od malih nogu prepoznavati darovita deca.

Polaznici Mensine školice, deca iz šabačkih vrtića, u prirodi boraviće u vrtiću šest dana. Tu će i spavati, uživati u čistom vazduhu i učenju uz igru, na njima zanimljiv način.

"Imamo matematiku, na njoj radimo brojeve, sklekove i čučnjeve. Učimo neke reči na engleskom. Tu ćemo da spavamo, da se igramo, pišemo, crtamo", kažu mališani.

Tokom ovog programa, vaspitači na aktivnostima podstiču kod dece funkcionalno razmišljanje, ne dajući gotova rešenja, što je, prema rečima stručnjaka, važno za razvoj logičkog mišljenja.

"U ovom uzrastu se najviše razvijaju sinapse mozga kod dece koje su u uskoj vezi sa razvojem inteligencije. Pedeset odsto sinapsi se razvije u toku predškolskog perioda, to je vreme kada se najviše razviju biološki potencijali", kaže Nela Polić, vaspitač.

Da su na pravom putu svedoče odgovori mališana koji već znaju ko je bio čuveni šabački zadužbinar, dr Mihailo Dunjić, po kojem je školica dobila ime.

"To je jedan čika, koji je pre mnogo godina izmislio prvu bolnicu za decu-oporavilište i onda je ovo osmišljeno da bude školica i dobila je ime po njemu", kaže Doroteja Kojić.

Predškolska ustanova "Naše dete" osmislila je plan da u ovom objektu na Letnjikovcu tokom godine borave sva deca - njih oko 1.200.

"Mi ulazimo u MENSIN program da deca drugačije rade i uče i da se umrežimo sa školama koje ocenjuju decu i da oni sutra dovode svoju decu ovde gde imaju smeštaj i hranu, da to budu matematičari, fizičari", kaže Marica Vuletić, direktorka Predškolske ustanove "Naše dete" u Šapcu.

Nadležni tvrde da će u program biti uključena i deca sa seoskog područja sa ciljem da preraste u regionalnu školu za talete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track