Vučić na Kosmetu: Od Albanaca naučili da decu drže ispred sebe
Foto: Tanjug

Prvi potredsedni Srbije otišao iz Mitrovice u 21.30

Vučić na Kosmetu: Od Albanaca naučili da decu drže ispred sebe

Politika -
Oni su doveli decu u prve redove, koja viču "Ubi Vučića", "Izdajico" i "Ustašo izađi". Sve to podseća na albanske nacionaliste koji su, godinama unazad, zarad svojih ciljeva u prve redove isturali decu", navodi naš izvor
1 / 14 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić večeras je oko 21.30 sati napustio Kosovsku Mitrovicu, gde je imao višečasovni sastanak sa odbornicima četiri opštine sa severa Kosova. Prilikom odlaska Vučića iz zgrade Fakulteta tehničkih nauka, gde je održan sastanak, nije bilo nikakvih incidenata. Za razliku od njegovog dolaska, ispred zgrade nije bilo veće grupe ljudi. Prvi potpredsednik Vlade Srbije na Kosovo je stigao jutros oko 10 sati.

17.10 - Vučić je izašao za govornicu rekavši da neće odgovarati na uvrede, ali da će odgovoriti na svako pitanje koje mu bude bilo postavljeno.

"Nije Srbija ničija prćija da se igra sa njom. Vidim da neki pojedinci koji se sada najviše bune, uče od Albanaca isturajući decu u prve redove da me vređaju", kazao je Vučić.

16.45 - Intoniranjem himne, počela je sednica Aleksandra Vučića i odbornika četiri opštine sa severa Kosova. Prvi govori predsednik Mitrovice Dragiša Vlašković iz SNS, koji je pozvao sve odbornike da u konstruktivnoj raspravi, pitaju Vučića sve o briselskom sporazumu.

Prvi potpredsednik izjavio je, pre početka sednice da narod ne treba plašiti briselskim sporazumom, da ne očekuje večeras dogovor sa Srbima koji se protive sporazumu, ali da primećuje promenu u njihovom stavu.

"Ne mogu da kažem da očekujem da zajednica ili odbornici četiri opštine kažu da to prihvataju, ali vidim promenu razmišljanja, promenu u stavu. Vidim drugačije gledanje na stvari. Vlada i skupština prihvatili su ovaj sporazum, a ako poštujete svoju državu, ako poštujete Srbiju, onda poštujete i odluke vlade i skupštine", rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da ne očekuje da odgovor dobije večeras, ali da se nada da će u dobroj atmosferi da odgovara na brojna pitanja, na sitne i krupne stvari, na detalje, kako je rekao, na koje danas nema sve odgovore...

"To kažemo ljudima na potpuno jasan način i onda sam uveren će i ta komunikacija u budućnosti biti drugačija, zasnovana na realnim i racionalnim osnovama. Mi nemamo vremena za gubljenje, nemaju ni Srbi na KiM", kazao je Vučić i dodao da se plaši jedino da bi "nečija neodgovorna i nedovoljno vizionarska politika to mogla da ugrozi".

Vučić je ponovio da je u interesu naroda da vlada i predstavnici Srba na KiM zajednički rade i dogovaraju se, jer, kako je kazao, ni oni nemaju rezervnu vladu i državu, a ni mi nemamo rezervni narod.

To je, prema njegovim rečima, ključna poruka i to znači da će vlada i odbornici četiri opštine morati još mnogo da rade i razgovaraju da bi se razlike u stavovima prevazišle.

"Kada su govorili da neko rizikuje da dolazi ovde rekao sam da rizikuje samo onaj ko laže i obmanjuje. Onaj ko govori istinu i koji isto kaže u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Briselu, Moskvi i Vašingtonu, taj ne ombmanjuje svoj narod, taj najbolje želi svom narodu i bori se za svoj narod", poručio je Vučić i dodao da je ponosan na činjenicu što jedan deo ljudi na KiM to danas prepoznaje.

Vučić je rekao da će biti još mnogo teških stvari, ali da ljude ne treba plašiti i govoriti im da su stvari štrašnije nego što jesu.

"Čini mi se da nisam ulepšavao stvari i da ih nisam farbao bojama uskršnjih jaja da bi izgledale lepše, ali takođe ne želim da ih predstavljam mnogo gorim nego što zaista jesu", kazao je prvi potpredsednik i zaključio da se nada da to svi u Srbiji razumeju kao što i "naš narod na KiM to razume sve više i sve bolje".

16.00 - Manja grupa pristalica organizovana od pristalica poslanika DSS Marka Jakšića i radikala, vicepremijera Aleksanda Vučića dočekala je zvižducima i povicima "Izdaja, izdajico, ustašo".

Kako Kurir saznaje od dobro obaveštenog izvora, Marko Jakšić i radikali pripremaju pravi pakao za Vučića.

"Oni su doveli decu u prve redove, koja viču "Ubi Vučića", "Izdajico" i "Ustašo izađi". Sve to podseća na albanske nacionaliste koji su, godinama unazad, zarad svojih ciljeva u prve redove isturali decu", navodi naš izvor.

Pristalice DSS i SRS nose transparent "okupatori odlazite" i "Ne damo Kosovo".

Vučić na to nije reagovao već je samo ušao u zgradu Tehničkog fakulteta u Mitrovici gde bi trebalo da počne zajednička sednica sa odbornicima četiri opštine Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica.

Oko dvadesetak momaka nosilo je majice sa natpisom "Sloboda za Pagija", odnosno Slavoljuba Jovića, pritvorenog zbog napada na pripadnike Kfora.

14.35 - Vučić je posle sastanka sa predsednicima opština sa severa Kosova, izjavio da je postignut dogovor o koordinisanju budućih akcija i zajedničkom delovanju. Vučić je, pre zajedničkog ručka, objasnio da je sa predsednicima opština razgovarao iako ne dele ista uverenja, da su se dogovorili da koordinišu buduće akcije i da zajednički deluju. "Naš narod na Kosovu i Metohiji veruje u državu, a mi niti hoćemo, niti možemo da menjamo svoj narod", rekao je Vučić i dodao da će vlada raditi u naboljem interesu ne samo Srbije, odnosno cenralne Srbije, već i u interesu naroda na Kosovu i Metohiji."Tamo gde se naši stavovi budu razlikovali uvek ćemo tražiti zajednički jezik", poručio je Vučić.Posle sastanka s Vučićem predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, potvrđujući da je postignut dogovor o nastavku saradnje, rekao je: "nemamo rezervnu državu i moramo zajedno". On je dodao da će sastanak Vučića sa odbornicima četiri opštine biti dobra prilika da oni postave pitanja i da izraze sve svoje strahove i neodumice."Iskreno se nadam da ćemo složno i jedinstveno koordinirati i raditi za dobrobit kako našeg naroda na Kosovu i Metohiji, tako naroda u Srbiji", poručio je Milović.

12.00 - Briselski sporazum nije savršen, ali sa njim ne treba plašiti narod, rekao Vučić i dodao da će država biti uz Srbe na Kosovu. Prema njegovim rečima, sporazum je ono što se moglo najviše učiniti u ovom vremenu, a Srbija čini što je moguće i činiće to i ubuduće u korist svog naroda.

"Srbija jeste uz svoj narod, neće ga ostavljati i gleda u budućnost", rekao je Vučić u izjavi posle sastanka sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem."Ponekad donosimo odluke koje su teške, ali država ne može bez svog naroda, a ni narod ne može bez svoje države", naglasio je on. Vučić je istakao da je došao na Kosovo i Metohiju ne da bi se pravdao, već da razgovara o budućnosti sa ljudima, o tome kako će država biti uz njih u budućnosti i šta treba činiti. Govoreći o briselskom sporazumu Vučić je naglasio da taj sporazum nije previše dobar, već je rezultat onoga do čega se moglo doći. On je istakao i da narod želi da razuveri u laži koje mu serviraju, kako je rekao, oni koji vole samo svoje džepove. "Neću da ubeđujem u laži i neistine u koje ga ubeđuju neki drugi, koji ne vole Kosovo i Metohiju, već vole svoje džepove", rekao je Vučić.Iako su ga upozoravali da rizikuje dolaskom na Kosovu, Vučić naglašava da onaj koji govori istinu ne rizikuje ništa, već samo onaj koji obmanjuje i laže svoj narod.

http://www.youtube.com/watch?v=4iSSuVZ-anI
11.46 - Posle liturgije u Hramu svetog Vasilija Ostroškog, Vučić Prema njegovim rečima, bitna je podrška Vlade Srbije za opastanak Srba na Kosovu. Vladika Teodosije je povodom briselskog sporazuma ocenio da je učinjeno što je bilo moguće u trenutku i vremenu u kojem živimo, i da su neki želeli više, ali da ako "imate pacijenta koji je u poodmakloj bolesti, traži se da se učini što više za njega“
http://www.youtube.com/watch?v=jg0sJ1vCXUA

10.12 - Aleksandar Vučić stigao u Leposavić. Sa Vučićem je i Aleksandar Vulin.Ispred Hrama svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću veliki broj građana dočekao je prvog potpredsednika Vlade i pozdravio ga aplauzom. U toku je liturgija koju služi episkop raško prizrenski Teodosije.

10.00 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije je, nešto pre 10 sati, prešao administrativni prelaz Jarinje, odakle se uputio u Leposavić.

http://www.youtube.com/watch?v=g9W1r0-pw2Q

Vučić će u Hramu svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću prisustvovati liturgiji povodom obeležavanja gradske slave. U porti hrama se okupio veliki broj građana koji očekuje potpredsednika Vlade.

Na teritoriji opštine Leposavić, duž magistrale, zalepljene su plakate sa porukom “Dobrodošao Vučiću na Kosovo i Metihiju”.

Kako je planirano, Vučić će u Leposaviću najpre razgovarati sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, a potom i sa predstanicima četiri opštine severa Kosova.

U poslepodnevnim satima on će u severnoj Kosovskoj Mitrovici razgovarati sa odbornicima četiri opštine.

Posetu Vučića severu Kosova prati veliki broj novinara, kojih ima, kako ističu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, više od 60.

Premijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić prethodnih dana razgovarali su u Beogradu sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije, kao i sa načelnicima svih okruga južne srpske pokrajine o implementaciji sporazuma iz Brisela, a Vučićeva poseta je u cilju postizanja dogovora o sprovođenju tog sporazuma.

Vučić: Neće biti represije i ako dogovora ne bude

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, uoči odlaska na Kosmet na razgovor sa Srbima o brisleskom sporazumu, rekao da želi da razgovara o "svakoj sitnici" iz sporazuma, ističući da represivnih mera neće biti i ako dogovora ne bude."Razgovaraću sa svim predstavnicima Srba, i onima koji su legitimni i onima koji to nisu. Mislim da kažem šta jeste politika Srbije, da Kosovo nije nezavisno, da ga nismo i nećemo priznati, da kažem da samo Srbija zajednički sa svojim narodom može da napreduje, ali da, takođe, deo našeg naroda ne može bez svoje Srbije na bilo koji način da prosperira", rekao je Vučić.On je napomenuo da želi da razgovara "o svakoj sitnici" iz sporazuma, primetivši da neki predstavnici Srba s Kosova nisu čak ni pročitali tekst sporazuma."Ako neki na ovo što smo uradili drugačije gledaju, ja im ne zameram, ali neću da dozvolim da se neistinama služe oni koji su uradili mnogo toga lošeg za svoj narod, a danas bi nama da drže patriotske pridike", rekao je Vučić.Na pitanje kako dalje ako dogovora ne bude, Vučić je rekao da represivnih mera neće biti.Postoji mogućnost da se sporazum primeni i bez nekih ljudi, napomenuo je Vučić podsetivši da Vlada Srbije svakog trenutka može da smeni one koje je postavila i imenuje one koji će sporazum da sprovode.Vučić je napomenuo da će lokalnih izbora biti do kraja godine, pa će se videti legitimitet svakoga, a posle izbora bi trebalo da bude formirana zajednica srpskih opština gde bi bili legitimni predstavnici srpskog naroda u opštinama gde Srbi čine većinu.On nije sporio da je održavanje izbora po kosovskim zakonima "najteži i najbolniji ustupak" koji Srbi prihvataju.

http://www.youtube.com/watch?v=OfXxeTtjzjY
http://www.youtube.com/watch?v=NfViqcWUbfo

Albanci će "progutati" mnoge bolne stvari Vučić je, međutim, rekao da ima i mnogo bolnih stvari koje će Albanci morati da "progutaju", koje oni danas pokušavaju da izbegnu na svaki mogući način kroz implementacione planove, kao što su prihvatanje regionalnog komandanta, od toga da će na severu na sto policajaca biti 98 srpskih, do toga da će Srbija finansirati i zdravstvo, i prosvetu, i ekonomski razvoj, i prostorno planiranje. "Zajednica srpskih opština će, ne samo kroz Evropsku povelju i kosovske zakone, imati puni nadzor nad tim, a Beograd finansirati", rekao je Vučić. On je podsetio i da je Beograd dobio pisane garancije, s potpisom generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova. Na pitanje da li Srbi iz ustavno-pravnog okvira Srbije prelaze u ustavno-pravni okvir Kosova, Vučić je rekao da "to baš i nije tako", ocenivši da je to pojednostavljena slika, jer Srbija i dalje ne priznaje Kosovo. "Dakle, Srbija ne priznaje Kosovo niti će Kosovo dobiti stolicu u UN, niti išta slično", naglasio je Vučić. Uspeli smo da izgubimo rat 1999. godine, da izgubimo mnogo toga, ali smo uspeli upornošću i Srba sa severa, ali i južno od Ibra, da ostanu na svojim ognjištima i rekao bih pametnom politkom danas, da sačuvamo i ostvarimo mnogo više od onoga što bi mnogi želeli, dodao je prvi potpredsednik vlade. Vučić je napomenuo da nema ništa protiv toga što su se predsednici opština sa severa Kosmeta za pomoć obratili predsedniku i premijeru Rusije Vladimiru Putinu i Dmitriju Medvedevu."Uvek je važno da se najpre obrate i da znaju da njihove interese najviše štiti Vlada Srbije. Njihov je posao da, pre svega, rade s Vladom Srbije, ali nemam ništa protiv da se obraćaju kome god misle da može da im pomogne", rekao je Vučić.

Promena ustava - uslov za EUNa pitanje da li će brzo biti otvoreno pitanje promene Ustava Srbije, on kaže da Srbija ima mnogo važnije stvari u ovom trenutku. "To će biti jedan od uslova za ulazak u EU, ali ne mislim da se to tiče pre svega Kosova. Ali, kada se pominje promena Ustava neko bi uvek rekao da time hoće da se ruši država. To nije naša namera, naša namera je da gradimo državu i gradimo je ni iz čega, podižemo iz pepela", rekao je Vučić. Srbija se, kaže Vučić, nalazi na boljem putu nego to je što bilo ranije, posebno zbog ozbiljne borbe protiv korupcije i kriminala."Danas ja moram da trpim zbog napada Miškovića po različitim novinama, od toga da slušam da mi je otac Fahri Musliu ili Fadilj Murići ili ne znam kako se već zove, do različitih drugih stvari. I to sve plaća Miroslav Mišković, a plaćaju i neki drugi, neki iz opozicije, neki iz Vlade. I misle da ja to ne znam", rekao je Vučić.Na pitanje o lideru DSS-a Vojislavu Koštunici, Vučić je rekao da ga poštuje."Ja i dan danas mnogo više poštujem Koštunicu, ali ne poštujem neke druge ljude oko njega koji misle da mogu da koriste takvu vrstu politike", rekao je Vučić, dodajući da bi neki ljudi trebalo dobro da razmisle kako i šta rade i kako se ponašaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track