Vučić: Srbija bira između dve užasne stvari!

Zajednička odluka

Vučić: Srbija bira između dve užasne stvari!

Politika -
Nalazimo se u dramatično teškoj situaciji jer smo prinuđeni da biramo između dva katastrofalna rešenja, rekao Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Nemoguća misija.

Srbija je u dramatično teškoj situaciji jer je prinuđena da bira između dve teške stvari - prihvatanja veoma lošeg plana za Srbe na severu Kosova i Metohije i odbijanja da potpiše sporazum s Prištinom, rekao je Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, gostujući u Dnevniku RTS.

Beograd do sledećeg utorka mora da pošalje u Brisel odgovor i kaže da li može ili ne da prihvati određene stvari, rekao je vicepremijer.- Nalazimo se između čekića i nakovnja. Predloženi plan za sever Kosova je loš, a, s druge strane, ako to odbijemo, plašim se da će zemlja propasti. Nepostizanje sporazuma praktično bi značilo zatvorena vrata Srbiji u svetu i manje novca za naš budžet.

S druge strane, ako prihvatimo loše rešenje, pitanje je kako će naš narod na Kosovu to prihvatiti. Moramo pokušati da dobijemo datum i da nađemo zajednički jezik sa zapadnim silama - rekao je Vučić i dodao:- Šta god da uradimo, svako od nas nosiće težak teret.

On kaže da delegacija Srbije nije u Brisel išla da se dodvorava bilo kome, već da bi predstavljala narod i zemlju.- Od svih na političkoj sceni tražiću da zaborave na svoje lične pozicije i da izađu pred narod i kažu svoj stav - rekao je Vučić.- Sit sam podmetanja, ali ćemo reći narodu šta su posledice i onda ćemo lakše moći da donesemo odluku. Najvažnije je da imamo jedinstvenu odluku. Srbija mora pokušati da dobije datum i sporazum, ali ne može dozvoliti sopstveno ukidanje - naveo je potpredsednik Vlade.On je dodao da je ponudio ostavku u momentu kad je bilo jasno da će dobiti papir s predlogom: „uzmi ili ostavi“.- Ne pada mi na pamet da prodajemo narodu rog za sveću. Građanima Srbije neću da pričam bajke. Bio sam veoma razočaran odnosom Prištine prema Beogradu. Priština ima veću podršku od Srbije, ali to nije ništa novo, to traje već dve decenije. Moramo da sednemo i da izađemo pred ljude i kažemo da smo izračunali šta je manje loše - rekao je Vučić.

Podmetanje PrištineVučić je objasnio da je srpska strana tražila da regionalni komandant za četiri opštine na severu Kosova bude Srbin, a da su Albanci na to odgovorili da prihvataju sve principe Beograda, ali da po kosovskim zakonima tu postoji sedam opština i zato moraju da dodaju i Vučitrin, Srbicu i južnu Kosovsku Mitrovicu, što Albance čini većinskim stanovništvom u tom regionu.

Ulični trikovi kosovske delegacijeVučić tvrdi da su pregovori u Briselu bili mučni, ali da nije bilo ružnih reči.- Gospodin Tači je pomalo nervozan jer su napravili pet balona u nadi da će im proći bar jedan, ali nije prošao nijedan. Albanci su pokušali da nam drže predavanje da ne razumemo realnost i kakve majice treba da nosimo i pritom su se služili uličnim trikovima koje sam naučio sa devet i po godina. Tamo gde je bilo potrebno, Tačiju je odgovoreno. Jasno mu je rečeno: Možda je Srbija u teškoj situaciji, možda ima sužen izbor, ali nemojte da nam držite predavanja ili lekcije - objasnio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track