Jugoslav Ćosić: Svi mi na Balkanu smo baš mnogo zatucani!
Foto: Dragan Kadić

„Vreme sna“ nova knjiga u stilu najlepših putopisnih priča

Jugoslav Ćosić: Svi mi na Balkanu smo baš mnogo zatucani!

Pop kultura -
Australijsko društvo je fleksibilno i brzo prihvata promene i sve najbolje što do njega dođe da vas prosto tera da i vi budete takvi, da se menjate iako ste konzervativni

„Vreme sna“ postalo java.Novinar Jugoslav Ćosić objavio je novu knjigu „Vreme sna“. U njoj piše o svom životu u Australiji, gde je radio na sidnejskoj radio-stanici i gde je bio jedan od osnivača prve srpske knjižare. Na naslovnoj strani stoji citat „Australija kao da postoji da pruži utočište i nadu i pokazala je da svet može biti drugačiji. Ja sam je doživeo kao sklonište od putujućih ratova i tiranije nad ljudima“, što je samo jedan deo njegovog viđenja života na ovom dalekom kontinentu.Šta možete reći o vašoj novoj knjizi „Vreme sna“?- Najpre da je kratka. Pa ako nekome ko je čita i nije zanimljiva, ta agonija neće dugo trajati. A čitanje dosadne knjige je baš agonija. To odlično znaju klinci, samo ih pitajte za lektiru.Navodite da je Australija sklonište i utočište. Koliko je život u ovoj zemlji uticao na vas i koliko je to povezano sa knjigom?- Snažno je uticao na mene i ima veze sa knjigom. Australijsko društvo je toliko fleksibilno i toliko brzo prihvata promene i sve najbolje što do njega dođe da vas prosto tera da i vi budete takvi, da prihvatate promene i dobre stvari, da se menjate koliko god da ste konzervativni i zatucani, kao što smo zatucani svi mi na Balkanu. A prva dobra stvar koja vam se tamo desi je da se oslobađate straha od drugačijih ljudi i homofobije ukoliko ona živi u vama. Teško je ostati homofob u okruženju u kom vam je mesar Grk, poštar Indijac, frizer Italijan, pekar Makedonac, advokat gej, snaja vam je Kineskinja, a zet Australijanac.Da li mislite da u današnje vreme ima više pisaca nego čitalaca?- Još nema više pisaca nego čitalaca, ali nije isključeno da će doći i to vreme. Kaže jedan moj prijatelj: „Dok sam bio nepismen, po sedam olovaka sam nosio u džepu“. Čitanje će možda postati zanimanje elite. Što se tiče brojnih knjiga koje nas svakodnevno preplavljuju, to uglavnom i nisu knjige u pravom smislu reči, to su manje-više transkripti rijalitija. Kad jedna estradna zvezda objavi knjigu, onda je to ono: Šta sam ja njemu rekla, šta je on meni rekao, gde smo bili, šta smo radili i kako sam, da citiram jednu zvezdu: Voluminozno izgledala.Ko je vaš najveći kritičar?- Moja žena.Govorili ste da je radio mesto gde vidite sebe. Da li biste se vratili ovom poslu ili vam je sada televizija bliža?- Radio je moja prva velika medijska ljubav. Ali prve ljubavi samo pamtite, retko im se vraćate.

Dobre kritikeĆOSIĆ KAO IVO ANDRIĆKnjiga Jugoslava Ćosica otkriva svet Australije u stilu naših najlepših putopisnih priča kakve su pisali Ivo Andrić, Isidora Sekulić, Rastko Petrović, Moma Dimić... Lica, staze, predeli, propušteni kroz piščev doživljaj, osvajaju čitaoca, koji i sam postaje putnik kroz ovu čarobnu zemlju. On majstorski upreda sudbine nekoliko junaka u ovo prozno štivo, pa čitalac knjigu doživljava i kao zbirku pripovedaka, čiji je kvalitet ne samo u sugestivnim slikama i lucidnim zapažanjima nego i u ironiji i humoru kao izvanrednim obeležjima stila - napisao je o ovom delu Ratomir Damjanović, pisac i publicista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track