NAJBOLJI: Trijumf filma Ničije dete na festivalu u Veneciji!
Foto: Kurir Štampano

Najveći uspeh srpske kinematografije u ovom veku

NAJBOLJI: Trijumf filma Ničije dete na festivalu u Veneciji!

Pop kultura -
Ostvarenje Vuka Ršumovića osvojilo glavno priznanje - nagradu publike, i još dve izuzetno vredne nagrade - Fipresci i Fedeora
1 / 3 Foto: Kurir Štampano

Debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića „Ničije dete“, u produkciji Miše Mogorovića, osvojio je glavnu nagradu za najbolji film prikazan u selekciji Nedelja međunarodne filmske kritike na festivalu u Veneciji.Nagrada publike dodeljuje se na osnovu glasova onih koji su gledali film na festivalu.- Filmovi se prave zbog publike, a naš film nije blokbaster. Baš zbog toga još više nam znači što je venecijanska publika i kritika prepoznala i nagradila naš trud. Sada mogu da kažem da ovo dete više nije „ničije“, ono sada pripada festivalu u Veneciji - izjavio je Vuk Ršumović.

Svetska premijera održana je 4. septembra u prepunoj dvorani Perla, a nakon projekcije publika je ovacijama pozdravila ekipu filma. Osim glavne, film je osvojio još dve nagrade koje dodeljuju kritičari: nagradu Fipresci za najbolji film u selekciji koju čine svi prateći programi Filmskog festivala u Veneciji, a koju dodeljuje Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz celog sveta, kao i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije Nedelja međunarodne filmske kritike koju je film dobio od Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja - Fedeora.

Sva ova priznanja predstavljaju najveći uspeh srpske kinematografije u ovom veku. Inače, u programu Nedelja međunarodne filmske kritike Srbija nije imala predstavnika 30 godina, odnosno od osnivanja te selekcije 1984. godine, kada je prikazano ostvarenje „O pokojniku sve najlepše“ Predraga Antonijevića.

Prezadovoljni... Vuk Ršumović s ekipom u Veneciji
Prezadovoljni... Vuk Ršumović s ekipom u Veneciji

Istinita pričaDEČAK KOJI JEODRASTAO S VUKOVIMAFilm „Ničije dete“ baziran je na istinitoj priči o dečaku koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u planinama Bosne i Hercegovine. Poslat je u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socijalizuje. Suprotno predviđanjima, dečak koji nasumično dobija ime Haris počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Kada je buknuo rat u BiH, u dom je stiglo pismo od lokalnih bosanskih vlasti sa zahtevom za Harisov brzi povratak. On odlazi i dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koja ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track