Ne ostavljajte lične podatke na internetu
Foto: KURIR

Zloupotreba identiteta

Ne ostavljajte lične podatke na internetu

Tech -
Ne bi trebalo ostavljati lične podatke kao što su ime, prezime, matični i brojevi ličnih karata, skenirana dokumenta i brojevi telefona, kao ni podatke o datumu polaska na godišnji odmor i kretanju, kao ni slike dece

BEOGRAD - Šef odseka za elektronski kriminal u MUP-u Srbije Vladimir Urošević poručio je da ne bi trebalo ostavljati lične podatke na internetu zbog mogućnosti zloupotrebe identiteta.

Urošević je naglasio da ne bi trebalo ostavljati lične podatke kao što su ime, prezime, matični i brojevi ličnih karata, skenirana dokumenta i brojevi telefona.

Ne bi trebalo, takođe, ostavljati ni podatke o datumu polaska na godišnji odmor i kretanju, kao ni slike dece, upozorio je Urošević, gostujući na TV Pink.

Urošević je upozorio da su veoma opasni kontakti koje ostvaruje veliki broj mladih putem Fejsbuka i da je bilo žrtava takvog načina ophođenja.

Prema njegovim rečima, u Odseku za elektronski kriminal nastoje da budu stalno informisani o mogućnostima eventualnih napada na veb sajt neke državne ustanove.

"Preventiva je ono na čemu insistiramo posebno kada su državni sajtovi u pitanju", rekao je Urošević.On je dodao da bi ljudi koji imaju svoje sajtove u privatnim kompanijama trebalo da ih zaštite na kvalitetan način.

"Sa kosovskom haker grupom je vrlo često bilo ovakvih problema. Kada su državni organi u pitanju, to je znatno smanjeno, međutim, privatne kompanije i građani su naročito ugroženi", dodao je Urošević.

Urošević je istakao da se povećava broj servisa i korisnika interneta ne samo domaćih, nego i širom sveta i da je internet oruđe u rukama kriminalaca koje može da se iskoristi na bilo kojoj tački planete.

"Stalno pratimo savremene trendove trudimo se da budemo informisani o svim novim oblicima kriminaliteta u ovoj i mnogim drugim oblastima koje su vezane za internet i zloupotrebu računara", kazao je Urošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track