Roboti će postati opasni po ljude

Terminatori nisu bezazleni

Roboti će postati opasni po ljude

Tech -
Sadašnji najrazvijeniji robot ASIMO poseduje inteligenciju insekta. Tokom decenija roboti će postati pametni kao majmun, tada bi moglo postati opasno, upozorava američki fizičar i futurolog Miči Kaku

ZAGREB - Američki fizičar i futurolog Miči Kaku izjavio je da sadašnji najrazvijeniji robot ASIMO poseduje inteligenciju insekta, a tokom decenija roboti će postati pametni kao majmun, tada bi moglo postati opasno i zato bi trebalo umetnuti čip u njegov mozak da mogu da se ugase.

Narednih decenija roboti će postepeno postati pametni poput miša, štakora, zeca, mačke, psa i napokon majmuna. Na toj tački moglo bi postati opasno, stoga mislim da bismo trebalo da umetnemo čip u njihov mozak koji će ih ugasiti ako postanu opasni, rekao je Kaku.Na pitanje kako će evolucija tehnologije izmeniti ekonomiju, način na koji radimo, Kaku je rekao da ekonomija postepeno dovodi do tranzicije iz robnog do intelektualnog kapitalizma u kojem su bitni softveri, umetnički rad, nauka, filmovi, romani.

Zemlje koje se striktno zasnivaju na robnom kapitalizmu, na primer na poljoprivrednoj proizvodnji, spoznaće da njihove ekonomije postaju sve manje i manje. Jer, kako je rekao roba se može masovno proizvoditi pa cene padaju. Ali, intelektualni kapitalizam stvoren je zahvaljujući umnom radu i tu nema masovne proizvodnje. Upitan ko su u tom procesu gubitnici, a ko dobitnici, Kaku je rekao da postoje dva velika gubitnika. Prvi gubitnici su radnici ‘sa plavim kragnama’ čija su zanimanja striktno ponavljaju i mogu biti zamenjena mašinama. Zanimanja koja nisu repetitivna, poput vrtlara, policajaca ili zdravstvenih radnika, će preživeti jer ih roboti ne mogu lako zameniti.

Među radnicima s ‘belim kragnama" realni gubitnici su profesije poput brokera, agenata, računovođa nižeg nivoa, jer mašine mogu da radw mnogo od njihovog posla, rekao je Kaku i upozorio da se oni moraju promeniti i dodati nove vrednosti svom poslu. Prema njegovim rečima, stvarni dobitnici su ‘bele kragne" čija zanimanja iziskuju imaginaciju, kreativnost, talenat, analitičnost, naučni način razmišljanja, liderstvo, dakle sve one osobine koje nemaju mašine.

Istakao je da, ako kompanije žele da napreduju, onda moraju ulagati u nauku i edukaciju, u istraživačke i razvojne budžete. A, vlade bi trebalo da smanje regulaciju i da ohrabruju poduzetnike da počnu nove poslove, rekao je Kaku. Mičio Kaku poznat je široj svetskoj javnosti kao izvanredan popularizator nauke. Napisao je niz naučno popularnih knjiga, među kojima i bestselere "Hiperprostor", "Fizika nemogućeg i "Fizika budućnosti", a često gostuje u televizijskim i radio emisijama u kojima spremno odgovara na pitanja radoznalih. Ovih dana Kaku če biti gost Zagreba.

Miči Kaku
Miči Kaku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track