Bezbednosna greška androida pogađa čak 99 odsto telefona
Foto: REUTERS

Bezbednosna greška androida pogađa čak 99 odsto telefona

Tech -
Problem, kako objašnjava Bluboks, leži u procesu potvrde bezbednosti koja se koristi u aplikacijama platforme "gugl plej" u novoj verziji "android 1.6"

VAŠINGTON - Programeri za bezbednost veruju da su otkrili veliku sigurnosnu grešku u operativnom sistemu "android" firme Gugl.

Greška bi mogla da ugrozi čak 99 odsto svih mobilnih telefona sa tim sistemom u opticaju, piše Vašington post, pozivajući se na rezultate istraživanja firme Bluboks sekjuriti (Bluebox Security). Prema direktoru tehnološkog odeljenja Bluboksa Džefa Foristala, greška daje hakerima "glavni ključ" sistema "android".

Gugl je odbio da komentariše vest. Problem, kako objašnjava Bluboks, leži u procesu potvrde bezbednosti koja se koristi u aplikacijama platforme "gugl plej" u novoj verziji "android 1.6". Slaba tačka je, prema naučnicima, način na koji aplikacija proverava promene u kodovima.

Na taj način može da se desi da hakeri dobiju pristup podacima koje aplikacija prikuplja i u nekim slučajevima bi mogli da "preuzmu normalno funkcionisanje telefona". Zbog te greške hakeri bi mogli da dobiju pristup do 900 miliona telefona. Foristal je rekao da je Bluboks bezbednosnu grešku Gugla objavio u februaru.

Neki proizvođači su u međuvremenu objavili "zakrpu" za rešenje tog problema, među kojima je Samsung i njegov uređaj "galaksi 4".

Problem bezbednosti je čest kod uređaja sa "androidom", pretežno zbog otvorenog karaktera sistema što znači da svako može lako da utvrdi kako funkcioniše.

Operativni sistem "android", prema istraživanju agencije IDC koristi 75 odsto svih pametnih telefona u svetu. Izveštaj, koji je u martu ove godine objavila firma F-Sekjur, pokazao je da je 79 odsto svih otkrivenih zlonamernih mobilnih softvera, takozvanih malvera, prošle godine pogodilo uređaje sa sistemom "android". Problem pogoršava i činjenica da mnogo proizvođača pametnih telefona koristi sopstvene verzije sistema "android". Zbog toga je teško raditi ažuriranje softvera koje bi obuhvatilo rešenje problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track