NAUČNICI NAS OBRADOVALI:  Čokolada smanjuje rizik od srčanih udara i oboljenja
Foto: Shutterstock

Novo istraživanje

NAUČNICI NAS OBRADOVALI: Čokolada smanjuje rizik od srčanih udara i oboljenja

Život -
Oni koji jedu čokoladu su za devet odsto manje primani u bolnicu zbog srčanih oboljenja, a 23 odsto su imali smanjeni rizik od infarkta, čak i kad se uzmu u obzir ostali faktori

Ljudi koji jedu čokoladu imaju 11 odsto manji rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti nego što je to slučaj sa onima koji su isključili tu poslasticu iz svog jelovnika, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Aberdinu.

Oni koji jedu čokoladu su za devet odsto manje primani u bolnicu zbog srčanih oboljenja, a 23 odsto su imali smanjeni rizik od infarkta, čak i kad se uzmu u obzir ostali faktori.

Za zdrav život - unosite dnevno do 100 grama čokolade - predlaže se na osnovu istraživanja.

Da nije u pitanju nikakva površna studija, govori i podatak da je u obimnom istraživanju učestvovalo 25.000 muškaraca i žena, od čega je 21.000 bila punoletna. Na osnovu istraživanja o uticaju načina ishrane na dugoročnu zdravstvenu sliku, došlo se do zaključka da izbacivanje čokolade iz jelovnika neće smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja ili smrti od srčanog udara.

Na iznenađenje istraživača - oni koji su dnevno unosili od sedam do 100 grama čokolade, bili su manje težine, boljeg odnosa telesne mase i mišića, boljeg krvnog pritiska, u manjem procentu su imali dijabetes i lakše su obavljali svakodnevne fizičke aktivnosti!

(newsweek.rs / metro.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track