Letnje infekcije: Upala uha kod dece
Foto: Shuttersotck

Problemi na letovanju

Letnje infekcije: Upala uha kod dece

Život -
Boravak u vodi (moru, jezeru, bazenu) može dovesti do specifičnih problema sa ušima. Pročitajte preporuke lekara kako da sprečite infekcije i reagujete ukoliko one nastanu

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Yumama.comZa vreme leta, veoma su česte upale spoljašnjeg uha, odnosno, spoljašnjeg ušnog kanala kod dece.

Zbog čega nastaju infekcije uha?

Infekcija se razvija na početku ušnog kanala, a vlaga, odnosno uticaj vode, samo pogoduje prodoru bakterija i gljivica i doprinosi da se one brže šire i razmnožavaju.Dodatno "češanje uha" kada se svrab javi kao početni simptom, se ne preporučuje jer korišćenje štapića može dovesti do manje mehaničke povrede kroz koju će lako prodreti različiti mikroorganizmi i iskomplikovati infekciju.

Kako da ih sprečite?Zato se preporučuje da se, po izlasku iz vode (bazena, mora), deci peškirom lagano i nežno posuše i izbrišu ušne školjke.Kako da ih lečite? Ako je već došlo do infekcije, kod lakših slučajeva dovoljno je da kod sebe imate i primenite kapi za uši, ili ako na spoljnom uhu već postoji neka ranica, potrebno je naneti antibiotsku mast. Deci koja su sklona upali uha se ne preporučuje da rone.Ako krenu komplikacije u vidu jakog bola, posebno na dodir, ako uho "procuri" ili dete dobije temperaturu, obavezno se treba javiti lekaru u mestu boravka. Lekar će proceniti da li se radi o gnojnoj upali uha i da li je potrebno uvesti antibiotik, kao i lek protiv bolova.

Upala srednjeg uhaKada je reč o upali srednjeg uha, pored uobičajenih, kod dece (naročito beba) se mogu javiti i sledeći simptomi: oslabljen apetit, povraćanje, dijareja, pojačana sekrecija iz nosa. Iz tog razloga, roditelji bi trebalo da uz sebe uvek imaju fiziološki rastvor i kapi za nos koje će sprečiti širenje sekreta na uho.

Dr Biljana Kostić, pedijatar Yumama.com Šta ako uvo boli usred noći Kada dete na letovanju dobije temperaturu Pravilna nega dečjeg uha Upala srednjeg uha kod dece - simptomi i lečenje Blog stručnjaka na sajtu Yumama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track