Najnovije vesti

KARCINOM GRLIĆA MATERICE MOŽE POČETI SA PRVIM NEZAŠTIĆENIM ODNOSOM
Foto: Promo

NAJNOVIJI TERAPIJSKI PRISTUP

KARCINOM GRLIĆA MATERICE MOŽE POČETI SA PRVIM NEZAŠTIĆENIM ODNOSOM

Zdravlje
12:08h

Ništa tako ne uplaši lekara kada kod devojke od 25 godina dijagnostikuje karcinom grlića materice ili kod devojaka izmedju 17 i 20 godina tešku prekancerozu (CIN II, III) grlića meterice.

U vremenu kada se prvi seksualni odnosi dešavaju već sa 13 i 14 godina mnogo je faktora koji kasnije mogu uticati na sposobnost začeća (reproduktivnu sposobnost) mladih devojaka. Zanemarivanje HPV infekcije kod mladih devojaka bez sumnje kasnije dovode do psihofizičkih problema .

Ako znamo da samo jedan nezaštićen seksualni odnos (bez kondoma) dovoljan za prenos HPV infekcije onda to svakako otežava poziciju nas kao lekara ako se u obzir uzme i starost pacijenata.

Svedok sam da to više nisu sporadični slučajevi , već svakodnevnica i realnost. U poslednjih 6 meseci imao sam u svojoj praksi 5 pacijentkinja ispod 30 godina sa karcinomom grlića materice. Još više zabrinjava podatak da sam u istom vremenskom perijodu imao 17 devojaka od 17 i 20 godina sa teškim prekancerozama (CIN II , III).

  • ŠTA JE KARAKTERISTIČNO ZA HPV INFEKCIJU KOD MLADIH DEVOJAKA ?

Govorimo o onome šta se dešava nakon prvog seksualnog nezaštićenog odnosa mlade devojke i HPV pozitivnog muškarca. Obično su to prvi partneri i prvi seksualni nezaštićeni odnosi.

Inkubacija je jako kratka – 3 nedelje do 3 meseca. Imuni sistem se sreće sa nečim sasvim novim, sa čim do tada nije imao kontakt. Reaguje na HPV kao što je rakcija imunokompromitovanih osoba. U takvoj situaciji rekacija je burna i neočekivana tako da promene zahvate gotovo celu genitoanalnu regiju.

Gotovo u 70% slučajeva pregledom (kolposkopijom)konstatujem promene – polne bradavice na koži velikih usana, perineumu. Perianalno- sluzokoži malih usana, zidovima vagine i gotovo u istom procentu se kolposkopski verifikuju promene na grliću materice. Te promene na grliću ukoliko se na vreme neuoče ili zanemare zbog starosti pacijnetkinje (16 do 20 ) vrlo brzo napreduju.

PUT KA PRAVOJ DIJAGNOSTICI !!!

Svakoj mladoj devojci uraditi kolposkopiju već na prvom pregledu ako je imala seksualne odnose!

Ne oslanjati se samo na PAPA test koji u 50% ne otkriva početnu HPV infekciju.

Kod dijagnostikovanih kondiloma uvek akcenat staviti na patološke kolposkopske slike na grliću materice jer je generalizovana HPV infekcija i prekanceroze realnost kod mladih devojaka.

I kondilome i prekanceroze uklanjati odmah bez obzira na starost pacijnetkinje najnovijom terapijskom metodom.

Novo vreme – novi način života, mladost pacijentkinja i potpuno nova klinička slika u rekaciji na HPV infekciju nametnuo mi je da i sam pristupim na drugačiji način kako u dijagnostici tako i terapiji HPV infekcije kod maloletnih devojaka prvenstveno. I najmanji dijagnostičko terapijski pristup u ovoj starosnoj dobi može biti poguban.

foto: Promo

Tokom 15 godina rada sa radiotalasima napravio sam sopstvenu tehniku RADIOTALASNE LOOP EKSCIZIJE koju sam u 2016 i 2017 godini predstavio na na 5. Svetska Kongresa.

Koje su prednosti moje tehnike u odnosu na druge i zašto se smatra najmodernijom tehnikom lečenja prekanceroza (Cin I,II,III) na grliću materice.

  • Sve svoje intervencije izvodim isključivo u lokalnoj anesteziji u trajanju od maksimalno od 5minuta
  • Intervencije su bezbolne i beskrvne I apsolutno je bezbedna za mlade devojke koje nisu radjale.
  • U potpunosti se otklanjaju promene tipa CIN I,II,III u jednom aktu.
  • Nakon 2 meseca pacijentkinja može ostati trudna jel grlić u potpunosti zarasta bez štetnih efekata u vidu skraćenja i suženja cervikalnog kanala, što je česta negativna posledica drugih tehnika lečenja, što predstavlja preduslova na očuvanje reproduktivnog potencijala mladih devojaka koje nisu radjale.

Sve intervencije možete videti na sajtu www.drigorjeremic.com

Kolposkopski pregled i radiotalasne intervencije možete zakazati na broj ORDINACIJE JEREMIĆ 011 409 3671

  • Dr Igor Jeremić – specijalista ginekologije i akuserstva – educator radiotalasne hirurgije za Evropu

(Promo tekst)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track