Najnovije vesti

NOVI SIMPTOM KOJI NIKO NE POVEZUJE SA KORONOM! Istraživanja pokazuju da ga ima više od polovina ZARAŽENIH
Foto: EPA / Giuseppe Lami

ispitivanje

NOVI SIMPTOM KOJI NIKO NE POVEZUJE SA KORONOM! Istraživanja pokazuju da ga ima više od polovina ZARAŽENIH

Zdravlje

Sve češće ljudi prijavljuju probleme sa crevima, a kažu da je ovaj simptom karakterističan za više od polovine pacijenata. Nova studija objavljena u "American Journal of Gastroenterology " analizirala je podatke 204 zaražena pacijenta iz kineske provincije Hubej. Istraživači su došli do saznanja da je gotovo 50 odsto njih doživelo dijareju, povraćanje ili bol u stomaku.

Isla Haslam iz Londona kojoj je nedavno dijagnostikovan korona virus kao jedan od prvih simptoma osetila je upravo tegobe sa stomakom. Ona je za britanski "The Sun" ispričala kako se jedno jutro probudila sa mučninom, te da je bila uverena da se otrovala pasuljom i sočivom koje je prethodni dan večerala.

Tek jedan dan kasnije pojavili su se nešto karakterističnije simptomi za Kovid-19 kao što su grlobolja i iscrpljenost.

foto: Profimedia

"Probudila sam se usred noći, primetila da mi je nos zapušen i osećala sam se užasno. Telo me je snažno bolelo, osećala sam težinu i imala sam groznicu", ispričala je ona.

Problemi digestivnog sistema su dovoljni uobičajeni da bi neko posumnjao da zbog istih ima korona virus. Međutim, vođe pomenutog istraživanja ističu da bi lekari koji prime pacijente sa takvim simptomom, a potencijalno su imali kontakt sa zaraženom osobom, trebalo bar da razmotre prisustvo virusa.

"Nepriznavanje pacijenta sa ovim simptomom često može da dovede do nesvesnog širenja bolesti", rekli su oni.

U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da oko 5 odsto zaraženih oseća mučninu, ali s druge strane nova istraživanja pokazuju da bi taj broj ipak mogao da bude veći i da čak polovina obolelih može da razvije probavne smetnje uz respiratorne simptome. Ovi pacijenti uglavnom razviju i česte simptome poput otežanog disanja, temperature i kašlja - svega oko 3 odsto proučenih slučajeva imalo je samo probavne simptome, prenosi "Business Insider".

Podsetimo na još neke od manje poznatih simptoma korona virusa: bol u očima, osećaj mentalnog umora, čudno zujanje u telu.

foto: Ana Paunković, Shutterstock, T.S.

kurir.rs/ženablic

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...