NA NAS SE NE LEPI SAMO KORONA! Pijace su otvorene, evo kako da svedete ZARAZE NA MINIMUM! Jedno nikako ne radite
Foto: Shutterstock

saveti

NA NAS SE NE LEPI SAMO KORONA! Pijace su otvorene, evo kako da svedete ZARAZE NA MINIMUM! Jedno nikako ne radite

Žena -

Ne perite povrće i voće sapunom, može izazvati mučninu, povraćanje i proliv. Čista voda je dovoljna

Mali poljoprivredni proizvođači koji građane Srbije svakodnevno snabdevaju ukusnim i zdravim namirnicama nedostajali su nam prethodnih dana, posebno oni koji su nudili iz svojih bašta i plastenika povrće koje je već uspešno proveravano na trpezi, baš kao i sir i kajmak ili jaja od kojih uspevaju najbolji kolači.

foto: Shutterstock

Sve što dođe i prođe. Mere donete u vreme vanrednog stanja se ublažavaju, pijace su ponovo otvorene, a tanjiri kod kuće se „čiste“ punim kapacitetom!

foto: Shutterstock

Većina kupaca jedva je dočekala da se, oči u oči, makar i kroz plastičnu pregradu, vidi sa onima s kojima su se sprijateljili, za koje znaju da će im uvek ponuditi najbolje.

Od virusa korona na pijacama, koje se redovno dezinfikuju i na kojima je napravljeno propisno rastojanje između tezgi, danas nas čuva zaštitna oprema: i za prodavce i za kupce obavezne su maske, rukavice, moramo da budemo udaljeni jedni od drugih dva metra.

Hrana se smatra manje rizičnom za prenošenje kovida-19, ali treba da se podsetimo da ona može da nam prenese brojne druge bolesti ako se ne tretira pravilno pre konzumiranja, bilo da je sveža ili upakovana. Zato je pranje običnom tekućom vodom zakon za gotovo sve što donesemo s pijace. Na ovaj način ipak ne možete u potpunosti ukloniti opasnost od zadržavanja bakterija. Naročito problematično može da bude pranje zeleniša (spanać, salata i sl.) - po pravilu je osetljiviji na prljavštinu i bakterije zbog načina proizvodnje, berbe i transporta. Takođe, pranje sitnog voća, a naročito onog sa osetljivim plodovima poput malina, može da bude problematično prilikom pranja pod mlazom vode jer dovodi do oštećenja. Ali vi ćete se snaći, važno je da ostanemo oprezni jer ćemo samo tako ostati zdravi.

SAVET PLUS

Na pijacu idite sa spiskom neophodnih namirnica za nekoliko dana, razmislite dobro koje vrste voća i povrća mogu duže da se održe. Ovo je značajno kako biste kupovinu obavili što pre, ali i da ne biste morali svaki čas da idete da nabavite ono što vam nedostaje. Ako možete, ne uzimajte kese koje vam daju prodavci, već koristite sopstvene cegere i torbe, koje ćete oprati nakon svakog korišćenja.

NAJBOLJI PUT DA OSTANEMO ZDRAVI

Po povratku s pijace bezbedno odstranite zaštitnu masku i rukavice u pripremljenu kesu za smeće. Obavezno perite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom. Proverite odmah ima li na komadu voća ili povrća oštećenja i, ako postoje, odstranite ih nožem. Nežnom povrću uklonite spoljne listove, istrljajte ih blago pod mlazom vode (salata, kupus...). Namirnice koje ste odredili za naredni obrok dobro (duže) isperite pre guljenja; budite sigurni da prljavština i bakterije koje se na njima nalaze neće doći u kontakt s nožem kojim ćete seći namirnicu. Uzmite čisti nož i njime ogulite krastavce, jabuke, krompir... Osušite namirnice suvom i čistom krpom, najbolje je da to učinite papirnim ubrusom koji ćete odmah odstraniti u kesu za smeće.

IDEALNA KOMBINACIJA

Odličan način pranja voća i povrća je korišćenje rastvora sirćeta u vodi, prirodnog fungicida i baktericida. Rastvor se možete napraviti u odnosu od 1:3 do 1:10. Izbegavajte korišćenje čistog sirćeta ili manjih odnosa sirćeta i vode jer plodovi mogu poprimiti njegov ukus i miris. Pripremljen rastvor možete da koristite na dva načina. Plod poprskate rastvorom iz flaše s prskalicom tako da prekrije celu površinu. Ostavite ga 30 sekundi, a potom isperite pod mlazom hladne vode. Drugi način je da napravite rastvor u posudi u koju ćete potopiti plodove koje želite da operete. Posle 30 sekundi isperite ih hladnom vodom. Prvi način je primenljiv kod plodova s glatkom korom (jabuka, paprike i sl.), drugi koristite za voće i povrće čije plodove ne možete prati korišćenjem prskalice. Drugi način je posebno dobar za osetljivo sitno voće, brokoli, karfiol, zeleniše, koje ćete razdvojiti na sitnije delove da biste ih lakše potopili u činiju. Možete koristiti belo, alkoholno ili jabukovo sirće.

foto: Shutterstock

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track