KRENITE U KONTRANAPAD: Evo kako da ublažite znake umora posle neprospavanih prazničnih noći! Požurite, biće ih još!
Foto: Profimedia

Nega lica

KRENITE U KONTRANAPAD: Evo kako da ublažite znake umora posle neprospavanih prazničnih noći! Požurite, biće ih još!

Žena -


Odraz u ogledalu opominje da su vam zima i neumorno praznovanje „poklonili“ nove bore i produbili podočnjake. Ne brinite, svežina i elastičnost kože mogu da se povrate. Potrebno je samo malo truda, a razlika je ogromna.

Zaplovili smo u zimu, niske temperature, vlaga i vetar, ali i grejanje i suv vazduh u zatvorenim prostorima svakodnevno ostavljaju trag na našoj koži. Posledice su posebno vidljive na licu: često je iziritirano, suvo, nove bore kao da se urezuju u lice preko noći...

lice, umivanje, nega, lepota
foto: Profimedia

Nećemo, naravno, samo vremenske (ne)prilike da optužimo što imamo prilično tužan izraz lica kada se pogledamo u ogledalo. Ovih prazničnih dana, ma koliko se prethodno „montirali“ da zablistamo, sami smo doprineli svom neveselom izgledu. Jurnjava, nespavanje, nezdrava ishrana (s pečenja na sarme i obrnuto) i koja čašica više su ispostavili račun bez pardona.

Mnoge pripadnice lepšeg pola zbog toga hvata panika, pitaju se da li je uopšte moguće da povrate svoj izgled. Ne brinite, moguće je, ali treba da se pridržavate nekih pravila.

Akutne probleme možete da sanirate na jednostavan način

Pre svega, da bi vaša koža opet izgledala lepo i zdravo treba da unosite dovoljno tečnosti. Voda je melem za kožu, popijte najmanje 2 l dnevno. Takođe, zaboravite, bar nakratko (idu Srpska Nova godina, slave...) specijalitete koji su vas opteretili mastima i raznim drugim otrovima. Konačno se pošteno naspavajte i – ostavite cigarete.

Kada je nega lica u ovom zatevnom periodu u pitanju, ako niste u prilici da odete kod dermatologa, kozmetičara, ili se plašite da se inficirate virusom korone, možete i kod kuće da preduzmete pojedine korake koji će vam povratiti samopouzdanje.

Voda kojom se umivate ne sme da bude ni jako topla ni jako hladna

Opredelite se za blaga hidrirajuća sredstva za umivanje koja odgovaraju vašem tipu kože, lice nemojte da kvasite pretoplom vodom jer će je dodatno isušiti. Opasno je i ako je jako hladna – slabi kapilare i dovodi do njihovog pucanja.

Umivanje, nega kože
foto: Shutterstock

Kada su u pitanju čvrstina i elastičnost kože lica, pomaže pravilna ishrana (namirnice koje u sebi sadže kolagen), ali efekte ćete najbrže primetiti ako, prema savetu dermatologa ili kozmetičara, nabavite odgovarajuću kremu i sve drugo što vam savetuju za pravilnu negu lica.

Vitamin C je jako važan za stvaranje kolagena

Prednosti krema za lice koje sadrže kolagen i hijaluron ne dovode se u pitanje. Kolagen, protein koji čini do 80 odsto našeg dermisa, krucijalan je element za zdravu u snažnu kožu koja će da odoleva borama. Hijaluron dodatno hidrira kožu i vraća joj volumen.

Naravno, šta god da nanosite na lice i u koju svrhu – radite to isključivo na čisto lice i u tankom sloju. Samo će vam ovaj scenario pomoći da otklonite znake umora i u novu godinu zakoračite s manje bora, zategnutom kožom lica, podmlađeni.

NAMIRNICE U SLUŽBI LEPOTE

Zdravlje, čokolada, čokoladna Torta, Doručak
foto: Thinkstock

-Goveđi ili pileći bujon -Goveđi želatin -Zeleno, žuto, crveno povrće -Žuto, crveno, narandžasto voće -Soja i sojini proizvodi -Orašasti plodovi (omega-3 nezasićene masne kiseline) -Namirnice bogate sumporom (sveži krastavac, celer, masline) -Tamna čokolada

SAVET PLUS

peškiri, peškir
foto: Profimedia

* Ne trljajte kožu lica posle umivanja. Samo je blago istapkajte, agresivno brisanje oštećuje zaštitnu barijeru na njenoj površini.

* Treba da imate poseban peškir za lice da se ne bi bakterije i nečistoće sa tela prenele na lice i stvorile uslovi za infekcije

* Menjajte peškir za lice, višestruko korišćenje takođe može da naškodi.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

07:08

Profesor otkriva u kojoj su vezi tromboza i korona: SRCE JE U VELIKOJ OPASNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track