AFTE SE NE PREDAJU LAKO: Znak su lošeg imuniteta, a najviše pogađaju decu i žene. Evo kako da pobedite ovo zlo u ustima
Foto: Shutterstock

male, ali ubitačne

AFTE SE NE PREDAJU LAKO: Znak su lošeg imuniteta, a najviše pogađaju decu i žene. Evo kako da pobedite ovo zlo u ustima

Život -

Više od 25 odsto populacije pokazuje sklonost ka aftama. Svaka od bolnih ranica u ustima,može da nas, u proseku, muči najmanje 7 do 10 dana.

Još niko nije detaljno utvrdio sve uzroke nastanka afti, a to mnogima kojima se pojave (najčešće s unutrašnje strane obraza), nije ni važno.

Problema bi hteli odmah da se reše jer bol mogu da prate i otekline u neposrednoj blizini afte, pojačana osetljivost cele sluzokože, ali i preterana reakcija na hranu. Čak i na vodu!

zubi, zubar, bolest
foto: Profimedia

Javljaju se pojedinaćno ili u grupama

Kad vas žacnu, nemojte da paničite. Obično nisu opasne i nestaće brzo ako poslušate savete lekara ili farmaceuta. Ponovo ćete im se obratiti ako afte počnu da rastu, da se umnožavaju ili se zadrže u ustima više od tri nedelje. Savet stručnjaka je potreban i u ekstremnim slučajevima, kad uz povišenu temperaturu praćenu groznicom dođe i do uvećanja žlezda. UZROCI SU BROJNI

Uzroci afti mogu da budu i spoljašnji i unutrašnji. Najčešće su u pitanju povrede sluzkože ujedom, posekotinom, ogrebotinom grubom četkicom za zube ili krutom hranom. Treba, međutim, da znate i da se bolne ranice u ustima javljaju kao reakcija na neki određeni lek, pa je važno da farmaceutu u apoteci kažete kakvu terapiju uzimate. Lekar opšte prakse ove podatke već ima u vašem kartonu.

Ovaj nezgodan problem može da se pojavi i zbog nekih hemijskih jedinjena koja su sastavni deo pojedinih pasti za zube ili voda za ispiranje usta. Brzo će proći ako odbacite sredstva za higijenu zuba koja sadrže natrijum lauril sulfat ili jake antiseptike.

žena, Peškiri, Četkice, Brijač, četkica za zube, nakit
foto: Shutterstock

Naravno, ne smete kao uzrok da zanemarite ni hranu. Ako namirnice dobro ne operete i ne pripremite ih pravilno za jelo – eto infekcije u ustima! Bakterije mogu brzo da se namnože i na sluzokoži iziritiranoj jakim kiselinama od citrusnog voća, ako je zagrebete krutom hranom, najčešće suvom koricom hleba. I određeni aditivi mogu da budu okidač za nastanak afti.

Ovalnog su oblika, mogu da budu bele, sive, žute, crvene

S druge strane, uzroci mogu da budu i pojedine bolesti. Na listi osumnjičenih su dijabetes, bolesti gastrointestinalnog trakta (Kronova bolest, celijakija), autoimune bolesti, HIV, alergije.

Utvrđeno je i da nedostatak vitamina, posebno B12, može da dovede do stvaranja afti, baš kao i nedostatak folne kiseline, gvožđa i cinka. Uz pad imuniteta, važna je i genetska predispozicija, a kod žena, koje se češće u zimu obraćaju lekarima za pomoć, uzrok može da bude hormonski disbalans. I kod njih, kao i kod muškaraca uzročnik je i stres, ali i potreba pojedinaca da čačkaju usta, a imaju bolest ruku ili stopala.

Vitamin, Vitamini, Zdravlje
foto: Shutterstock

KORISNI SAVETI

Lekar ili farmaceut vam mogu preporučiti nekoliko načina da se rešite ovog bolnog problema. Dobićete odgovarajuće medikamente ako su potrebni (to samo lekar može da utvrdi!), eventualno anelgetike, anestetike i anti-inflamatorne preparate. U obzir dolaze i blaži kortikosteroidi.

Ne bi bilo loše i da koristite preparate na bazi propolisa jer svojim antiseptičkim i antibiotičkim svojstvima pomažu u zaceljivanju bolnih rana, ali isto tako vas i štite od daljih infekcija.

U apoteci ćete naći neki od gelova ili sprejeva koji leče afte

Za smanjivanje upale dobrodošla je i soda bikarbona, ali ne stavljajte je direktno na afte već jednu kašiku razmutite u čaši vode i isperite usta. A ako nemate sodu bikarbonu, sredstvo za ispiranje usta koje će vam ublažiti muke možete da napravite i od obične kuhinjske soli. I kod jednog i kod drugog rastvora se savetuje da nakon upotrebe isperete usta i običnom vodom.

soda bikarbona
foto: Printskrin

Mnogi koji su imali afte tvrde da im i led pomaže. Kockicu leda držali su pritisnutu na aftu i ovaj postupak ponavljali više puta dnevno. U obzir dolaze i vlažne kesice sa čajem od kamilice. Pridržavajte ih nekoliko minuta, izvadite i ispljunite sadržaj iz usta.

NAJVAŽNIJA JE PREVENCIJA

Koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima (pažljivo četkajte zube) i pastu za zube bez natrijum lauril sulfata. Ne upotrebljavajte tečnost za ispiranje usta koja sadrži alkohol.

Pažljivo žvaćite krutu hranu (korica hleba i sl), izbegavajte jako začinjenu i jako kiselu hranu i napitke. Jačajte otpornost na infekcije uz pomoć belog i crnog luka, namirnica bogatih vitaminom C, flavonoidima i cinkom.

KAD MORATE KOD LEKARA:

-ako afta ne zaceli u roku od sedam dana

-ako se afta poveća posle sedam dana

-ako se problem često ponavlja

jezik, pregled, lekar
foto: Profimedia

-ako imate infekciju desni

-ako uz afte kašljete i imate dijareju

-ako sumnjate da se afte javljuju zbog uzimanja nekog leka

POMAŽE I LASER

Laser kojeg stomatolozi koriste za lečenje upale desni i otklanjanje komplikacija sa mekim tkivima i implantima, može takođe da pomogne pri zaceljivanju afti i smanjivanju bola. Većina afti nestaje samo dva do tri dana posle tretmana laserom, koji ujedno sprečava i njihovu ponovnu pojavu.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

16:36

KUĆNI UREĐAJI STVARAJU ELEKTROMAGNETNI STRES! Stradaju nam hipofiza, štitna žlezda, imunitet DECA OVO NIKAKO NE TREBA DA RADE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track