Bezbedno uživajte u vodi: Saveti za prevenciju povreda i zdravstvenih rizika
Foto: Shutterstock

Bezbedno uživajte u vodi: Saveti za prevenciju povreda i zdravstvenih rizika

Život -

Kupanje je osvežavajuća i opuštajuća aktivnost koja donosi brojne zdravstvene koristi. Bez obzira da li se kupate u bazenu, jezeru, okeanu ili reci, važno je da znate kako da se zaštitite od potencijalnih povreda i bolesti koje mogu nastati tokom ovog uživanja. U ovom članku, istražujemo najbolje načine da se bezbedno kupate i saznate više o potencijalnim rizicima.

Važnost bezbednosti prilikom kupanja

Bezbednost prilikom kupanja treba da bude vaša prioritetna briga svaki put kada se pripremate za osvežavajući trenutak u vodi. Nepridržavanje osnovnih bezbednosnih mera može dovesti do povreda, infekcija i ozbiljnih zdravstvenih problema. Evo nekoliko ključnih saveta kako se zaštititi prilikom kupanja:

1. Izaberite bezbedne lokacije

Pre nego što se upustite u vodu, proverite da li je lokacija za kupanje bezbedna. Ako se kupate u otvorenom vodenom telu kao što je reka, jezero ili okean, raspitajte se o trenutnim vremenskim uslovima, vodostaju i strujama. Izbegavajte kupanje na mestima gde je voda mutna ili kontaminirana.

2. Pratite pravila bazena

Ako koristite bazen, pridržavajte se pravila i uputstava data od strane osoblja bazena. Ograničite skakanje i trčanje pored bazena kako biste izbegli povrede. Takođe, pridržavajte se pravila o higijeni kako biste sprečili širenje zaraznih bolesti.

3. Plivanje uz pratnju

Deca i neplivači treba da budu pod nadzorom dok su u vodi. Odrasli bi trebalo da budu uz njih i budno ih prate kako bi reagovali u slučaju potrebe. Nikada ne ostavljajte decu samu pored vode.

Povrede i bolesti povezane sa kupanjem

Iako je kupanje većinom bezbedna aktivnost, postoje određene povrede i bolesti koje mogu nastati usled nepridržavanja bezbednosnih mera ili izlaganja kontaminiranoj vodi. Evo nekoliko važnih problema o kojima treba biti svestan:

1. Upale ušiju

Kontaminirana voda može dovesti do upala uha, poznatih kao otitis. Ova upala može izazvati bol, svrab i osećaj pritiska. Da biste smanjili rizik, koristite čepiće za uši prilikom kupanja, posebno u bazenima sa hlorisanom vodom.

2. Infekcije kože

Bakterije prisutne u vodi mogu izazvati različite infekcije kože. Najčešće se javlja tzv. "bazenski osip", koji izaziva svrab, crvenilo i osip na koži. Tuširanje pre i posle kupanja može smanjiti rizik od ovih infekcija.

3. Trovanje hlorom

Hlor se često koristi za dezinfekciju vode u bazenima, ali prekomerna izloženost hloru može izazvati iritaciju očiju, kože i disajnih puteva. Ograničite vreme provedeno u vodi sa hlorom i koristite naočare za plivanje kako biste zaštitili oči.

4. Veruka od bazena

Veruke su izrasline na koži koje se mogu preneti sa zaraženih osoba ili kontaminiranih površina u bazenu. Nosite papuče za bazen kako biste smanjili rizik od infekcija stopala.

Bezbednost prilikom kupanja je od suštinskog značaja kako bismo izbegli povrede i bolesti. Prateći osnovne smernice za bezbedno kupanje, možete uživati u ovoj relaksirajućoj aktivnosti sa manjim rizikom. Zapamtite da je bolje biti oprezan nego se suočavati sa posledicama nebezbednog ponašanja prilikom kupanja.

Uredništvo portala lekarinfo.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track