DETE ZBOG STOMAČIĆA VRATILI IZ VRTIĆA: Roditelji dečaka odveli u bolnicu, onda saznali najstrašnije vesti "SLOMILA NAS JE ISTINA"
Foto: Shutterstock

mali borac

DETE ZBOG STOMAČIĆA VRATILI IZ VRTIĆA: Roditelji dečaka odveli u bolnicu, onda saznali najstrašnije vesti "SLOMILA NAS JE ISTINA"

Život -

Dečak Čarli Pringl oduvek je imao mali stomačić, što je njegovim roditeljima Pejdž Gaj i Šeldonu Pringlu bilo posebno simpatično, a pripisivali su ovu pojavu blagoj netoleranciji na kravlje mleko.

ilustracija
ilustracijafoto: Shutterstock

Sve se promenilo nakon što su iz vrtića upozorili da je jedan deo ČArlijevog stomaka posebno tvrd, a dijagnoza koja je usledila došla je kao udarac koji je promenio život porodici.

- Bila sam s njim ujutru i nisam ništa osetila. Međutim, čim sam ga uzela u ruke osetila sam to. Znala sam da to nije normalno - rekla je majka za 7NEWS.com.au.

Noć ranije majka je primetila da je njegov stomak natečen, a njen suprug ju je uveravao da je sve u redu i da ga verovatno muče gasovi. Ipak, kada su ga sutradan poslali iz obdaništa kući, odlučili su se da hitno posete lekara.

Osoblje bolnice je „isprva bilo zbunjeno“, ali je, nakon nekih testiranja, prebacilo Čarlija u Kraljevsku dečiju bolnicu, gde mu je dijagnostikovan veliki, kancerogeni Vilmsov tumor.

ilustracija
ilustracijafoto: Shutterstock

- Procenili su da je veličina između 10 i 15 cm. Kad smo dobili vesti slomili smo se, svašta nam je prolazilo kroz glavu - objasnio je otac.

Pred nama je strašna nedelja i dug put

Mali Čarli je proveo užasnu nedelju u bolnici odmah nakon dijagnoze, zbog "opasno visokog” krvnog pritiska. Za to vreme budili su ga u intervalima od četiri sata radi testova i lečenja.

- Samo je želeo da ide kući. On je u godinama koje ne razume ... nema mnogo toga što zaista možemo da kažemo - objašnjava otac.

Dok se Čarli plašio da pusti bilo koga blizu sebe tokom prvih pet dana u bolnici, Gaj je rekla:

ilustracija
ilustracijafoto: Shutterstock

- Sada se nosi sa tim bolje od nas. On je tako mali šampion. Nemamo sumnje da će dati sve od sebe i neće dozvoliti da se njegova velika ličnost promeni.

Ali Čarli je samo jedan tretman u četvoronedeljnom planu hemoterapije. Od sledeće nedelje, verovatno će početi da gubi svoju svetlo plavu kosu.

Umor, poteškoće u hodu i održavanju ravnoteže, kao i sklonost ozbiljnim modricama su drugi simptomi lečenja za koje se Gaj i Pringle spremaju.

- On je tako aktivna beba - trči, penje se. Biće teško oduzeti mu bubreg - rejka je majka.

Nakon hemoterapije za smanjenje tumora, zakazana je operacija da se on ukloni zajedno sa njegovim bubregom.

Šta je Vilmsov tumor?

bolnica, bolnička soba, bolnićki krevet
foto: Shutterstock

Pacijenti sa Vilmsovim tumorima - obično deca mlađa od pet godina - imaju dobru stopu oporavka, prema Kraljevskoj dečijoj bolnici u Melburnu, gde su lekari takođe uvereni u Čarlijevu budućnost.

- Mnoga deca sa Vilmsovim tumorom nemaju nikakve simptome. Može se primetiti kvržica u stomaku deteta, ili dete može da se žali na bolove u stomaku, ili može da prođe krv u urinu - kažu u bolnici.

Gaj se nada da će podizanjem svesti o simptomima koje je lako propustiti, drugi roditelji biti upozoreni na pedijatrijski rak koji je okrenuo živote njene mlade porodice naglavačke.

(Kurir.rs/7News/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track