Ne zaboravite, beba je najvažnija!
Foto: Shutterstock

Trudnice mogu da rade i do porođaja, to zavisi od njihovog zdravstvenog stanja i posla kojim se bave

Ne zaboravite, beba je najvažnija!

Život -
Žena u drugom stanju trebalo bi da izbegava noćne smene, dugo stajanje, rad s hemikalijama i za kompjuterom, te podizanje teških predmeta

Trudni ste već nekoliko meseci i odlično se osećate. Posao vam ne pada teško i nemate nameru da idete na trudničko bolovanje. Ipak, nije na odmet da se konsultujete sa svojim doktorom da li da nastavite da radite, jer postoje poslovi koje nikako ne bi trebalo da obavljate dok ste u drugom stanju.

Dr Branka Lazić Dragićević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine u DZ Voždovac, kaže za Dr Kurir da je svaka trudnoća jedinstvena i da trudnica može da radi i do samog porođaja ako ne oseća promene i ako radi zaista lagan posao.

- Trudnica mora da poznaje svoje telo i da zna šta joj prija, a ginekolog je tu da joj pomogne savetima ukoliko nešto nije u redu. Ona može da radi dok god ne oseća probleme, ali neke poslove mora da izbegava, koliko god se oni činili lakim. Nikako ne bi trebalo da radi noćnu smenu, jer mora da ima osam sati zdravog noćnog sna. Ukoliko radi u fabrici, gde se dugo stoji i dižu teški predmeti, trebalo bi odmah da ode na bolovanje. Isto tako, buduća mama ne bi trebalo da provede ni dan na poslu ukoliko radi u foto-kopirnici, fotografskoj radnji ili na bilo kom drugom poslu gde ima hemijskih isparenja, jer ona mogu da izazovu različite poremećaje kod bebe. Ona treba da izbegava i višečasovni rad za kompjuterom - objašnjava dr Lazić Dragićević.

Prema njenim rečima, u drugom trimestru trudnice bi trebalo da izbegavaju stres na radnom mestu jer on može da utiče na plod.

Sagovornica Dr Kurira ističe da žena u drugom stanju mora strogo da vodi računa o ishrani, ali je pitanje koliko je to moguće na poslu.

- Buduća majka mora da ima tri obroka dnevno i dve užine. To ne znači da treba količinski da jede za dvoje, već da hrana koju unosi treba da bude kvalitetna. Neredovna i loša ishrana može da dovede do poremećaja šećera, što nikako nije dobro za bebu. Sve češće radim sa ženama koje zbog straha od otkaza i po nekoliko meseci kriju trudnoću i rade teške poslove - kaže dr Lazić Dragićević.

Prema njenim rečima, trudnica posebno treba da vodi računa o zdravlju u prva tri meseca i da se pazi virusa.- Bebama se do trećeg meseca formiraju svi organi i u tom periodu su zato izuzetno osetljive na viruse. Kad vladaju epidemije, buduće majke trebalo bi više da se paze - savetuje sagovornica Dr Kurira.

Izbegavajte:

- noćni rad- dugo stajanje- dizanje teških predmeta- hemijska isparenja- svakodnevna višečasovna putovanja- višečasovni rad ispred kompjutera- vožnju bicikla- odlazak u teretanu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track