EU VIŠE NE PRAŠTA: Saobraćajne kazne će ubuduće plaćati i stranci!
Foto: BMI / Egon Weissheimer

ÖVP PODRŽAO NOVI PREDLOG ZAKONA

EU VIŠE NE PRAŠTA: Saobraćajne kazne će ubuduće plaćati i stranci!

Austrija -
Do sada nije uvek bilo moguće naplatiti kaznu strancima koji su na proputovanju kroz neku zemlju napravili saobraćajni prekršaj. Novim predlogom zakona, koji je ÖVP podržao želi se tome stati na put, barem u zemljama EU

BEČ - Narodna partija Austrije (ÖVP) odnosno njen odbor za saobraćaj pri Evropskom parlamentu glasala je za obaveznu razmenu informacija kad su u pitanju kazne za saobraćajne prekršaje u državama Evropske unije.

„Svi građani su jednaki pred radarom!“, objašnjava Klaudia Šmid (Claudia Schmidt), poslanica Evropskog parlamenta i portparol za saobraćaj ispred ÖVP-a.

Do sada nije bilo uvek moguće naplatiti kaznu strancima koji su na proputovanju kroz neku zemlju napravili saobraćajni prekršaj. Novim predlogom zakona, koji je ÖVP podržao želi se tome stati na put, barem u zemljama EU.

Nacrt zakona odnosi se na saobraćajne prekršaje kao što su vožnja pod dejstvom alkohola ili opijata kao i telefoniranje za volanom, prekoračenje brzine...

Prema istraživanju Evropske komisije mnogi vozači češće krše pravila u inostranstvu nego „kod kuće“, a posebno tranzitne zemlje kao što su Nemačka ili Austrija. Saradnja Srbije sa zemljama EU po ovom pitanju još nije uspostavljena, ali je to samo pitanje vremena.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track