KRUPNA ZVERKA: Mirsad Omerović je glavni ideolog džihadizma, poslao je 64 osobe u rat!
Foto: Rts.rs

Sud u Gracu saopštio

KRUPNA ZVERKA: Mirsad Omerović je glavni ideolog džihadizma, poslao je 64 osobe u rat!

Austrija -
Omerović je i sam razmišljao o odlasku u Siriju, a prikupljene informacije pokazuju da je gotovo svakodnevno trenirao i da je u jednom udruženju čečenskih muslimana prošao obuku rukovanja oružjem

BEČ - Pokrajinski sud u Gracu juče je saopštio da je Tutinac Mirsad Omerović (33) glavni ideolog i zagovornik globalnog džihadističkog islamizma”. Državno tužilaštvo po prvi put je javnosti predstavilo neke detalje koje su pripadnici Službe za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma sakupili u akciji prisluškivanja, koja je trajala više od godinu dana.

Kako prenose austrijski mediji, Omerović je vrbovao 64 osobe, koje su pod njegovim uticajem napustile Austriju i otišle u "sveti rat“. Od tog broja, 52 osobe regrutovane su od septembra 2012. do aprila 2014. godine u džamiji Altun-Alem u 2. bečkoj opštini, za potrebe Al-Nusre, terorističke organizacije bliske Al-Kaidi, kako bi se borili protiv Asadovog režima. Dodatnih 12 džihadista iz Štajerske i Gornje Austrije regrutovano je putem udruženja koja su bila pod Omerovićevim ideološkim uticajem.

Omerović je i sam razmišljao o odlasku u Siriju, a prikupljene informacije pokazuju da je gotovo svakodnevno trenirao, a u jednom udruženju čečenskih muslimana prošao je obuku iz jednog od borilačkih sportova i rukovanja oružjem.

Mirsad Omerović, koji je propovedao pod imenom Ebu Tejma, stoga se sumnjiči za članstvo u terorističkoj organizaciji i regrutaciju omladine za odlazak u džihad. Omerović i dalje uporno demantuje sve optužbe. On će danas stupiti pred istražnog sudiju koji će odlučiti o tome da li će osumnjičeni ostati u istražnom zatvoru do početka suđenja, ili će biti pušten na slobodu.

Pojačanje stizalo i iz Austrije... Pripadnici terorističke ISIL
Pojačanje stizalo i iz Austrije... Pripadnici terorističke ISIL

Druga opcija je, zbog mogućnosti bega, ali i težine zločina za koji se tereti, gotovo nemoguća. Podsetimo, Omerović je sa još 13 osoba uhapšen 28. novembra u koordinisanoj policijskoj akciji u Beču, Gracu i Lincu. Operacija "Palmira" sprovedena je u kooperaciji sa tajnim službama Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu je, u okviru operacije "Damask" takođe uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih za regrutaciju muslimanske omladine za potrebe terorističke organizacije ISIL. Mediji prenose da su ove osobe takođe vršile uticaj na austro-džihadiste.

Ukupno 169 osoba sa prostora Austrije ratovalo je ili još uvek ratuje u Siriji. Jedan deo priključio se terorističkoj organizaciji Al Nusra (deo Al-Kaide), a drugi ISIL. Bar 65 austro-džihadista se vratilo u zemlju, a najmanje 30 je poginulo na ratištu. Služba za očuvanje ustavnog poretka najopasnijima smatra upravo dobro obučene povratnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track