KAO U STARA VREMENA: Građani BiH idu u Trst i Beč u kupovinu, zbog nižih cena
Foto: Thinkstock

KAO U STARA VREMENA: Građani BiH idu u Trst i Beč u kupovinu, zbog nižih cena

Bosna i Hercegovina -

Sve više građana BiH odlazi na šoping izlete u Trst, Beč i Graz, ali i Zagreb.

Nije im teško a odu na put kako bi kupili odeću i obuću po povoljnijim cenama.Njima se isplati da voze i po 500 kilometara do evropskih trgovačkih centara gde za manje novca mogu kupiti mnogo više kvalitetnijih stvari nego u domaćim prodavnicama.

Naime, proizvodi namenjeni zemljama EU ne mogu se meriti sa onima za tržište trećih zemalja.Priliku za zaradu u ovome su uočile i turističke agencije koje organizuju šoping izlete. Tako je za odlazak u Grac iz Sarajeva, Zenice ili Tuzle potrebno izdvojiti između 25 i 30 evra, iz Banje Luke oko 25 evra. Iz tog grada odlazak u kupovinu u Zagreb i Ljubljanu košta oko 12,5 evra, a za Trst 20 evra.Povoljne karte, popusti na hranu, odeću i higijenske proizvode i do 80 odsto dovoljan su razlog za prelazak nekoliko stotina kilometara.

Beč - jedna od omiljenih destinacija za šoping, Foto Kurir
Beč - jedna od omiljenih destinacija za šoping, Foto Kurir

"Karte su zaista pristupačne, pa i ako nemate novca za neki veći šoping, stvarno se isplati otići i videti gradove. Moj izbor bili su Grac i Beč, koji su zaista prelepi, a o cenama nemam reči. Recimo, nakit jedva platiš evro ili dva, dok za takve primerke kod nas treba izdvojiti i deset puta više. Odeća je takođe dosta povoljnija, izbor mi se čini isti jer i u Sarajevu ima dosta butika s poznatim markama odeće, ali su cene u inostranstvu niže", rekla je jedna građanka Sarajeva za Večernji.

Građani kažu da se put itekako isplati jer za 100 evra jedna porodica može da kupi toliko stvari da skroz ispuni prtljažnik automobila.

"Svaka tri meseca idem u Grac, a nekada i do Zagreba. Čak su i tamo sniženja veća nego ovde. Kupim kvalitetne stvari koje za taj novac nikada ne bih našla ovde – jakne po 5 ili pantalone za 3,5 evra, a o obući i kozmetici da ne govorim. Nekada idem autobusom, a nekada s društvom autom pa podelimo troškove, uglavnom je to oko 10 evra, a i kada izdvojim 25 evra za kartu, opet se isplati", rekla je Branka Malić iz Banje Luke i dodala da joj nikada neće biti jasno zašto su u BiH manje kvalitetne stvari toliko skuplje.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track