PRLJAVA IGRA HAGA: Zapad tera Vučića da uhapsi Šešelja!
Foto: Nemanja Pančić

Predsednik srpske Vlade u problemu zbog odluke Tribunala

PRLJAVA IGRA HAGA: Zapad tera Vučića da uhapsi Šešelja!

Politika -
Aleksandar Vučić poručio da je ljut i besan zbog „nemoralne odluke“ haškog suda da lidera SRS vrati u pritvor

BEOGRAD - Lider SRS Vojislav Šešelj moraće da se vrati u Hag, hitno je juče žalbeno veće Haškog tribunala naložilo pretresnom veću! Takva odluka, kako tvrde političari i analitičari, direktan je prst u oko Srbiji, jer Zapad preko Šešelja pokušava da destabilizuje zemlju i sruši premijera Aleksandra Vučića, i to zbog odbijanja Srbije da uvede sankcije Rusiji i nepriznavanja kosovske nezavisnosti!Inače, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije žalbeno veće da usvoji njegovu žalbu na odluku o privremenom oslobađanju Šešelja.- Šešelj nije potkrepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima - navodi se u podnesku koji je Bramerc juče uputio žalbenom veću.Vređa žrtvePodsetimo, Bramerc je početkom decembra prošle godine tražio od veća da opozove odluku o puštanju Šešelja jer je, kako je ocenio, „Šešelj prekršio dogovor sa sudom izjavama da se u Hag neće vraćati svojevoljno i zapaljivom retorikom kojom vređa žrtve“.Žalba kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu zasnovana je na njegovim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku. Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, pretnje ljudima koji sarađuju s Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive za žrtve, kao i izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge u vezi s njegovim zdravljem.Nemoralna odlukaPremijer Vučić je rekao da će se Vlada narednih dana izjasniti o odluci.- Nisam u situaciji da sakrijem ljutnju zbog nemoralne odluke koju su doneli. Kada bih sada izgovorio sve što osećam, neko bi pomislio da nisam uspeo da suzdržim bes zbog odluka koje su neki doneli - rekao je on i dodao da je očigledno da njegov govor povodom obeležavanja godišnjice bombardovanja 24. marta nije naišao na opšte simpatije u svetu.- Ne želim da menjam ni svoje srce, ni svoj um, ni svoj obraz. Hoću da upozorim da moj ponos i moj moral, kao i stabilnost Srbije nemaju cenu - naglasio je Vučić.Premijer Srbije je tokom obeležavanja 16 godina od NATO bombardovanja rekao da Srbija zaslužuje da se za nju živi, i da sve može, i da pamti i da zaboravi, ali da niko ne može da traži da zaboravimo.- Danas imamo dužnost da u ime Milice Rakić kažemo da pamtimo svaku bombu, smrt, besmisao, sirene, požare, mostove, nevidljive avione, Avalu. Mi pamtimo, a svi ostali da zapamte da je dugačko srpsko pamćenje i da nećemo nikada zaboraviti. Za jedan od tih 78 dana nema zaborava - rekao je premijer na početku svog govora, a iz mase su mu dovikivali „Aco, Srbine“.Političko oružje

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao je da Srbija nijednim aktom nije bila upoznata ni sa odlukom o puštanju Šešelja ni sa odlukom o njegovom povratku.- Ta odluka je perfidna, skandalozna i ugrožava stabilnost Srbije i celog regiona - rekao je Dačić.I analitičari se slažu u oceni da iza odluke Tribunala stoje politički razlozi, ali i sve veći pririsak zbog stava prema Rusiji i Kosovu. Tako Milan Nikolić kaže da se Haški tribunal igra sa Srbijom, „što je sramota“.- Svi scenariji su mogući, pa i onaj najcrnji, a to je krvoproliće. S druge strane, mislim da je broj ekstremnih desničara ipak mnogo manji nego u prethodnoj deceniji. Ovo je veliki izazov za Vladu - rekao je Nikolić. Za analitičara Dragomira Anđelkovića ovo je direktan pritisak na premijera Vučića. - Srbija se jasno odredila da neće uvoditi sankcije Rusiji i da Kosovo ne može biti nezavisno. Čini se da EU preko Haškog tribunala pokušava da vrši pritisak na Srbiju, a Haški tribunal se još jednom pokazao kao ništa drugo do političko oruđe - rekao je Anđelković.

REAGOVANJAFlorens Artman, bivša portparolka sudaHAG KRIV ZA OVAJ CIRKUS- Haški sud je kriv za ovaj cirkus, žalosno je što se ovako ponaša. Srbija treba da kritikuje ovakvu situaciju. Logično je bilo da promene odluku, ali je o tome trebalo da misle ranije, s obzirom na to kako se Šešelj ponaša, kao i na činjenicu da je u Srbiju vraćen bezuslovno.Aleksandar Vulin, ministar radaPOKUŠAJ DESTABILIZACIJE I RUŠENJE VUČIĆA- Odluka je usmerena na destabilizaciju Srbije, rušenje Vlade i direktno rušenje premijera. Zahtev je došao neposredno nakon obeležavanja godišnjice bombardovanja, kad je prvi put jedan srpski premijer rekao da je „u pitanju NATO agresija, a ne nekakva akcija“.Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s TribunalomNI KRIVI NI DUŽNI- Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između sudskog veća, tužilaštva i Šešelja. Hag je doneo zbunjujuće odluke. Za njega je najbolje da se preda, opiranje će umanjiti šansu da kasnije bude pušten. Ovakvim izjavama čini sebi medveđu uslugu.Toma Fila, advokatCILJ ODLUKE JE DESTABILIZACIJA DRŽAVE

- Odluka o vraćanju Šešelja u pritvor neobična je i njen cilj je destabilizacija države. U slučaju da Šešelj ne bude odmah uhapšen, slučaj bi došao do Saveta bezbednosti, koji bi mogao da uvede neki oblik sankcija Srbiji.

Lider SRS poručuje da se ni po koju cenu neće dobrovoljno vratiti u Hag ŠEŠELJ: MORAĆE DA ME NOSE!: Lider SRS Vojislav Šešelj poručio je za Kurir da mu „ne pada na pamet da se preda“, te da će morati da ga hapse.- Da li će potegnuti policiju ili Žandarmeriju, a možda i konjicu, ne znam, ali neću da se krijem niti da prestanem s normalnim aktivnostima - rekao je on.Na pitanje da li će se opirati hapšenju, rekao je:- Gde ja da se opirem ovako star i bolestan? Moraće da me nose.Onda je malo promenio ploču:- Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse.Šešelj je rekao i da se nije uplašio zbog odluke žalbenog veća niti se „potresao“.- Pozvali su me iz Tribunala da mi kažu za tu odluku i rekao sam im da ne razumem engleski i da mi to dostave na srpskom. Rekli su da će mi do srede, do 13 sati, dostaviti pisanu odluku na srpskom jeziku - rekao je Šešelj.On je kazao i da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru za izručenje i da će u tom periodu „probati da ospori zahtev Haga da se vrati jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena“.Podsetimo, lider radikala Vojislav Šešelj vratio se u Srbiju 12. novembra prošle godine, posle 12 godina. - Braćo Srbi i sestre. Izbacili su me iz sheveningenske tamnice - rekao je on po povratku u Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track