Albanci masakrirali mlade Makedonce!

Albanci masakrirali mlade Makedonce!

Planeta -
Spekuliše se da je 20 islamista, uhapšenih zbog ubistva kod Skoplja, albanske nacionalnosti. Petorica ubica su zasad optužena za terorizam, od kojih su dvojica u bekstvu

SKOPLJE - Međuetnička mržnja.Radikalni islamisti, njih 20, koji su u operaciji „Monstrum“ uhapšeni pre dva dana zbog ubistva petorice Makedonaca kod Skoplja 12. aprila, albanske su nacionalnosti, spekuliše se u makedonskoj javnosti. Protiv petorice njih su podnete krivične prijave za terorizam i za nedozvoljeno posedovanje oružja. Međutim, dvojica od te petorice, od kojih je jedan pucao na mladiće, su u bekstvu.

Materijal OVK

Iako imena i nacionalnost ubica još nisu saopštena, Makedonci veruju da je reč o Albancima. Tome u prilog ide to što su u pretresu 26 kuća prilikom hapšenja nađeni i amblemi i propagandni materijal OVK. Pored toga, u kućama u selu Aračinovo i skopskim naseljima Šuto orizari, Čair i Čento, pronađeni su automatska puška, četiri pištolja, bomba, osam metaka za pušku „crna strela“, šest tromblonskih granata, šest okvira za automatsku pušku, deset maskirnih uniformi, sedam taktičkih prsluka, tri fantomke i tri radio-veze. Nađeno je i vozilo, oko 10.000 evra, mobilni telefoni i kartice za njih.

Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankuloska izjavila je da postoje dokazi da je svih 20 islamista umešano u ubistvo, ali da su njih petorica direktni počinioci i protiv njih su podnete prijave.

- Trojica su masakrirala mladiće, a nakon toga su se automobilom „opel omega“ uputili prema mestu Vražji vir. Dvojica pomagača su im omogućila da pobegnu preko granice, prema Kosovu. Trojica, koja su izvedena pred sudiju, terete se da su sa dve automatske puške i jednim pištoljem likvidirali četiri mladića i jednog ribara - izjavila je Jankuloska, koja nije želela da komentariše materijal i ambleme OVK nađene u pretresu.

Ona je navela da ni datum ni mesto ubistva nisu slučajno izabrani, ali nije htela da daje druge detalje jer je ispitivanje pred istražnim sudijom još u toku, kao i analiza zaplenjenog materijala.

Hladnokrvno ubistvo

Podsetimo, ubijeni mladići bili su stari između 18 i 20 godina, a reč je o Filipu Slavkovskom, Aleksandru Nekevskom, Kiru Tripkovskom i Cvetanči Ackovskom iz Radišana, a peta žrtva je 45-godišnji ribar Borče Stevkovski iz sela Creševo. Veruje se da

Nismo kolektivno odgovorni!

Nakon hapšenja oglasio se i Bujar Osmani, portparol Demokratske unije za integraciju (DUI), najbrojnije partije Albanaca u Makedoniji. On je naveo da su ubice samo ubice, bez obzira na njihovu nacionalnost.

- Albanci ne smeju da prihvataju kolektivnu odgovornost za ubistvo dece, nezapamćenog zločina u njihovoj istoriji, kakav se nije dogodio čak ni u vreme rata - rekao je Osmani i dodao da je Albancima u interesu da se otkriju imena kriminalaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja