AMBASADOR EU: Srbija da podrži stav EU oko Krima
Foto: Fonet

Poziv na jedinstvenost

AMBASADOR EU: Srbija da podrži stav EU oko Krima

Planeta -
Reč je o ozbiljnoj zabrinutosti zbog situacije koja postoji i o tome kako da je rešimo na način koji poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, navodi Devenport

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izjavio je danas da Brisel želi da Srbija podrži jedinstven stav EU u vezi sa situacijom u Ukrajini.

"Mislim da Vlada Srbije deli zabrinutost EU, zabrinutost Evropskog saveta što se tiče ove situacije. Mislim da Vlada Srbije želi da vidi deeskalaciju ove situacije. Idu napori u tom pravcu i želimo, naravno, da Srbija podrži taj jedinstven stav EU što se tiče Ukrajine", rekao je Devenport novinarima u Medija centru.

Na pitanje novinara da li to znači da se nastavljaju pritisci na Srbiju kako bi se jasno odredila prema ukrajinskoj krizi, Devenport je odgovorio da "nije reč o tome".

"Reč je o ozbiljnoj zabrinutosti zbog situacije koja postoji i o tome kako da je rešimo na način koji poštuje teritorijalni integritet Ukrajine", kazao je on. Ambasador EU je rekao i da je danas ponovo preneo šefu srpske diplomatije Ivanu Mrkiću jedinstven stav EU o ukrajinskoj krizi i mišljenje da pozicija Moskve prema Krimu nije prihvatljiva.

Na konstataciju novinara da stav EU možda nije sasvim jedistven s obzirom da je Nemačka saopštila da smatra da ekonomske sankcije možda nisu rešenje i da ima razumevanja za izbalansiran stav Srbije, Devenport je rekao da stav Brisela jeste jedinstven i da je taj stav pre nedelju dana izrazio Evropski savet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja