Foto: Reuters / Korea Summit Press /Pool

opasno

PJONGJANG KREĆE U HEMIJSKI ILI BIOLOŠKI NAPAD Ključ se nalazi u govoru moćne sestre lidera Severne Koreje! VIDEO

Planeta

Kroz teleskop na vrhu planine Dora, brda na južnokorejskoj ivici demilitarizovane zone između dve Koreje, vidite pocrnelu ruševinu kancelarije za vezu koju je Kim Jo Džong, mlađa sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una, naredila da digne u vazduh u junu 2020.

Ruševine izgledaju kao mrlja u posebnoj ekonomskoj zoni gde su južnokorejska preduzeća proizvodila lake proizvode uz rad Severne Koreje u dogovoru između dve Koreje. Napuštena zona povlači se u zgrade koje izgledaju kao beli karton u Kaesongu, prestonici kraljevstva koje je prethodilo usponu dinastije Čosun u Seulu krajem 14. veka. Severnokorejske trupe su zauzele Kaesong kada su izvršile invaziju na jug u junu 1950. i od tada ga drže.

Kim Džong Un je morao da da Jo Džongovoj ovlašćenje da digne u vazduh kancelariju za vezu, koju je izgradila južnokorejska kompanija po ceni od oko 10 miliona dolara. Nije mogla da ga uništi sama. Ona služi kao glasnogovornik svog brata, dajući izjave u njegovo ime kada on radije ne bi prikačio svoje ime uz njih.

Uništenje kancelarije za vezu bilo je gorko razočarenje za Mun Džae-ina, južnokorejskog liberala koji je čitavo petogodišnje predsedništvo, koje je završeno u maju, proveo u potrazi za pomirenjem sa Severom. Verovao je da je na putu ka uspehu kada je u aprilu 2018. sreo Kim Džong Una u selu Panmundžom, na liniji između dve Koreje, i on i Severnokorejci su se složili da će kancelarija za vezu biti odlično mesto za zvaničnike sa severa i juga da rasvetle svoje probleme.

Kim je, međutim, odbio da se vidi sa Munom nakon neuspeha u Hanoju na njegovom drugom samitu sa Donaldom Trampom u februaru 2019. On je okrivio Muna što je odobrio zajedničke vojne vežbe sa američkim i južnokorejskim trupama iako su se izvodile na kompjuterima, a ne na zemlji (uskoro će početi terenske vežbe). Ima li boljeg načina da pokažete gađenje Severa prema Munu nego da raznesete ono što je cenio kao suštinski, vidljivi korak ka konačnom pomirenju?

U poslednje vreme, Kim Jo Džong je ponovo pokazala svoju moć - ne na delu, već u rečima koje su posebno uznemirujuće. Ona sada podiže nivo pretnje u znak osvete severnokorejskim prebegima koji lansiraju balone koji šire propagandu nad Severom. Tako je, kaže ona, korona ušla u Severnu Koreju nakon što je Sever negirao nijedan slučaj otkako je potpuno zatvorio svoje granice početkom 2020. nakon što je pandemija prvi put prijavljena u Vuhanu u Kini.

„Naša kontramera mora biti smrtonosna odmazda“, upozorila je ona u govoru koji je prenosila severnokorejska televizija. „Ako neprijatelj istraje u takvim opasnim delima kao što je podsticanje prodora virusa u našu republiku“, prema prevodu na engleski jezik koji je objavila Korejska centralna novinska agencija Pjongjanga, „mi ćemo na to odgovoriti ne samo istrebljenjem virusa, već i brišući južnokorejske vlasti“.

U verziji na korejskom jeziku, kako je prevela NK Njuz, veb lokacija u Seulu, pribegla je psovkama koje su još više zastrašujuće. „Ako neprijatelji nastave da sprovode opasna sranja koja bi mogla da unesu virus u DNRK [Demokratsku Narodnu Republiku Koreju], mi ćemo na to odgovoriti tako što ćemo istrebiti ne samo te viruse, već i južnokorejske vlasti, ta mala kopilad“, citira je NK Nevs. . Što je još gore, „Već razmatramo različite odgovore. To mora da bude veoma snažan, uzvratni odgovor".

Šta Kim Jo Džong implicira? Ona ne ulazi u detalje, ali odgovor mora biti nešto drugo osim projektila natovarenih nuklearnim bojevim glavama, kao što Sever preti godinama. Da li ona predlaže da se osveta izvorima bolesti nanošenjem bolesti zauzvrat?

Kim ima relativno sekundarnu titulu zamenika direktora Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, ali očigledno govori sa autoritetom svog brata. Po prvi put, Kim Džong Un, preko svoje sestre, možda nagoveštava da bi biološko ili hemijsko oružje moglo da uništi one koji su odgovorni za baraž letaka koji je Mun, kao predsednik, učinio nezakonitim, ali da je njegov naslednik, konzervativac Juk Suk-Jeol, očigledno ne smeta.

Kim Džong Un neće više voditi biološki ili hemijski rat protiv Juga nego što će narediti nuklearni udar. Sever nije izveo podzemni nuklearni test od septembra 2017, a Kim je očigledno odložio sedmi test. Međutim, dok se čeka šta god da uradi sledeće, ne može se ignorisati reči njegove sestre protiv onoga što znamo o biološkim i hemijskim programima Severa.

„Severna Koreja svakako ima sposobnost da napadne biološkim ili hemijskim oružjem“, rekao mi je Robert Kolins, autor knjiga i studija o borbi za moć u Severnoj Koreji, uključujući njene programe naoružanja, u razmeni mejlova.

Collins, nakon što je u Koreji napravio karijeru prvo u vojsci, a zatim kao analitičar za civilnu obavještajnu službu u američkim snagama u Koreji komande, izneo je istoriju severnokorejskih programa biološkog i hemijskog oružja. „Severna Koreja je počela da istražuje oružje za borbu protiv klica 1960-ih tako što je osnovala organizaciju za istraživanje klica u okviru Nacionalnog instituta za odbranu nauke“, rekao je on. „Sever je 1966. kupio zmijski otrov iz Kine i Vijetnama. Sever je 1968. dobio antraks, bubonsku kugu [i] koleru iz Japana da bi sproveo istraživanje.”

Severni mikrobiološki istraživački institut na Medicinskom koledžu Korejske narodne vojske počeo je da istražuje biološko oružje 1970. godine, a do 1980-ih Sever je „završio testiranje biološkog oružja na ljudima“, rekao je Kolins. Do sada je Sever razvio „kulture biološkog oružja uključujući antraks, bubonsku kugu, male boginje i žutu groznicu. Najveći naučnici Severne Koreje razvili su deset vrsta biološkog oružja.

Ali kako bi Severna Koreja mogla da počne da se bavi biološkim ratom, kao što je nagovestio Kim Jo Džong? Prema Kolinsu, severnokorejski sajber hakeri su hakovali južnokorejske hemijske fabrike više od 2.000 puta. „Ovi hakeri su takođe hakovali južnokorejski informacioni sistem za reagovanje na hemijske nesreće u cilju razumevanja gde se nalaze južne hemijske fabrike i kolika bi šteta nastala na lokalnom nivou ako bi bila izložena eksplozijama.

Južnokorejski vojni analitičari, rekao je Kolins, „vide ovo kao deo severnokorejske strategije hemijskog ratovanja“. U tom kontekstu, zaključuje on, „logika Kim Jo Džonga u njenim pretnjama Južnoj Koreji postaje nešto jasnija.

Kurir.rs/Hill