Antić jedini kandidat za predsednika Skupštine grada
Foto: Beta

Počela konstitutivna sednica

Antić jedini kandidat za predsednika Skupštine grada

Beograd -
Krkobabić je kazao da više neće biti zamenik gradonačelnika
1 / 5 Foto: Beta

BEOGRAD - Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda počela je danas nešto pre 11 sati, a posle verifikacije odborničkih mandata, očekuje se i izbor predsednika gradskog parlamenta, njegovog zamenika i sekretara.Pred početak sednice, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i dosadašnji zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić saopštili su novinarima da će Demokratska stranka i Partija ujedinjenih penzionera Srbije nastaviti saradnju na nivou grada u naredne četiri godine.Krkobabić je kazao da više neće biti zamenik gradonačelnika i da koalicioni sporazum predviđa nastavak podsticajnih mera za socijalno ugrožene kategorije Beograđana.U Gradskoj upravi novinarima je rečeno da je jedini kandidat za predsednika Skupštine grada kandidat odborničke grupe SPS-PUPS-JS Aleksandar Antić, koji je i u prethodnom sazivu obavljao tu funkciju.Kandidat za zamenika predsednika Skupštine grada je Zoran Alimpić iz Demokratske stranke, koji je i do sad obavljao tu dužnost, dok je kandidat za sekretara gradskog parlamenta dosadašnja sekretarka Irena Ljubomirović.Konstitutivnoj sednici predsedava najstariji odbornik Branislav Belić iz Demokratske stranke, a u radu mu, prema Poslovniku o radu Skupštine grada, pomažu po jedan odbornik sa dve izborne liste koje su dobile najveći broj odborničkih mandata i sekretar Skupštine prethodnog saziva.Gradonačelnik Beograda biće izabran iz redova odbornika na predlog predsednika Skupštine grada Beograda, a mandat mu traje četiri godine.

Verifikovani mandati odbornika Skupštine grada

Mandati 110 odbornika Skupštine grada Beograda verifikovani su danas na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta. Najviše mandata, odnosno 50 pripada listi "Izbor za bolji Beograd", lista "Pokrenimo Beograd" ima 37 mandata, koalicija oko Socijalističke partije Srbije 13, a Demokratska stranka Srbije 10 odbornika. U novom sazivu gradskog parlamenta nisu više predstavnici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije i Ujedinjenih regiona Srbije koji nisu prešli cenzus na lokalnim izborima 6. maja. U nastavku konstitutivne sednice počela je rasprava o izboru predsednika Skupštine grada, a jedini kandidat za tu funkciju je dosadašnji predsednik skupštine Aleksandar Antić. Očekuje se i izbor zamenika predsednika i sekretara Skupštine grada Beograda. Među odbornicima liste "Izbor za bolji Beograd" nalaze se doskorašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Aleksandar Šapić, Tatjana Pašić, kao i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Ispred liste "Pokrenimo Beograd" mandati su dodeljeni lideru SNS-a Aleksandru Vučiću, predsedniku beogradskog odbora SNS-a Nebojši Stefanoviću, predsedniku Pokreta socijalista Aleksandru Vulinu, šefici protokola predsednika Srbije Jasmini Mitrović-Marić, kao i rukometašu Vladi Mandiću. Među 13 odbornika koalicije SPS-PUPS-JS je i dosadašnji gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić, dok su u odborničkoj grupi Demokratske stranke Srbije i funkcineri te stranke Aleksandar Popović, Andreja Mladenović, Sanda Rašković-Ivić.

DS i PUPS potpisali koalicioni sporazum- Demokratska stranka (DS) i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) potpisali su danas koalicioni sporazum kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje broja penzionera koji će primati dodatnu pomoć kao i zapošljavanje oko 17.000 Beograđana u naredne četiri godine. Potpredsednik PUPS-a i dosadašnji zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić rekao je da će penzioneri u Beogradu sa primanjima nižim od 20.000 godišnje dobijati dodatnih 20.000 dinara u četiri jednake rate, kao i da će biti povećan broj penzionera koji će primati pomoć, prenosi Beta. "Naš koalicioni sporazum je nastavak naše četvorogodišnje saradnje i zasniva se na zaštiti interesa najugroženijih. Do sad je 65.000 penzionera dobijalo dodatnu pomoć, a taj broj će se popeti na 115.000", rekao je Krkobabić. On je naveo da sporazum predviđa otvaranje prvog centra za socijalno preduzetništvo putem kojeg će se zaposliti oko jedan odsto, odnosno 17.000 Beograđana, kao i da će u svakoj opštini u Beogradu biti otvoren po jedan centar za dnevni boravak za najstarije.Krkobabić je kazao i da će PUPS imati svoju odborničku grupu sa četiri odbornika u Skupštini grada, kao i da će taj klub biti "dnevno otvoren za građane".On je istakao da neće više biti zamenik gradonačelnika Beograda, već da će u naredne četiri godine biti poslanik u Skupštini Srbije, i zahvalio Đilasu na dobroj saradnji. Đilas je novinarima rekao da se nada da će i nova vlada Srbije imati snage da neka od rešenja za socijalno ugrožene kategorije stanovništva u gradu sprovede u državi."Krkobabić mi je rekao da u Srbiji 228.000 ljudi ima penziju manju od 12.000 dinara. Ako sklonimo penzionere iz Beograda koje već pomažemo, to je onda 200.000 penzionera koji bi mogli da dobiju još jednu penziju kao vid pomoći", rekao je Đilas. On je kazao da je koalicioni sporazum DS-PUPS potpisan više "forme radi", jer je dobra saradnja partija potvrđena na lokalnim izborima u Beogradu i u prethodnom mandatu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track