ASTRONAUT: Iran poslao i drugog majmuna u svemir
Foto: BETA AP

Lansiran

ASTRONAUT: Iran poslao i drugog majmuna u svemir

Planeta -
Mali Fargan se već bezbedno vratio na zemlju. Lansirana je raketa "pajoheš" u kojoj je prvi put korišćeno iransko tečno gorivo

TEHERAN - Predsednik Irana Hasan Rohani saopštio je danas da je Teheran uspešno lansirao, drugi put, majmuna u svemir, kao deo projekta čiji su cilj svermirski letovi s posadom.

Na sajtu predsednika, kako prenosi AP, navedeno je da je lansirana raketa "pajoheš" (što na farsiju znači istraživanje) i da je prvi put korišćeno iransko tečno gorivo.

Majmun po imenu Fargam se bezbedno vratio na zemlju, navodi se u saopštenju u kome ne piše kada je lansiranje obavljeno, niti ima drugih detalja.

Iran često objavljuje informacije o tehnološkim prodorima koje je nemoguće nezavisno potvrditi. Teheran je najavio da želi da pošalje u svemir astronaute kao deo ambicioznog programa za istraživanje svermira. Tako Iran tvrdi da je prvog majmuna u svemir lansirao u januaru na visinu od 120 kilometara.

Jedan od dva službena paketa fotografija tog majmuna prikazao je pogrešnu životinju, što je prouzrokovalo sumnje međunarodnih posmatrača da je lansiranje bilo uspešno. SAD i njeni saveznici strahuju da bi svemirski program mogao imati za cilj razvoj raketa dalekog dometa, koje bi mogle biti naoružane nuklearnim bojevim glavama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track