SVE VIŠE OBOLELIH: Virus gripa mutirao, vakcina više nije sigurna zaštita od bolesti!

Epidemija u Donjoj Austriji

SVE VIŠE OBOLELIH: Virus gripa mutirao, vakcina više nije sigurna zaštita od bolesti!

Austrija -
Samo tokom protekle nedelje skoro 6.300 zaposlenih u Donjoj Austriji otvorilo je bolovanje zbog obolevanja od gripa

SANKT PELTEN - U pokrajini Donja Austrija porastao je broj obolelih od virusa gripa, a prema poslednjim podacima na bolovanju je svaki četvrti zaposleni obolelo upravo od ovog virusa. Glavni razlog povećanja broja obolelih je taj što se pokazalo da vakcina protiv gripa nije efikasna, javlja austrijski Javni radio-televizijski servis (ORF).

Prema rečima Histofa Holcera (Chistoph Holzer), zamenika direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Donje Austrije, niko od stručnjaka nije mogao da predvidi ovakvu epidemiju virusa gripa.

Samo tokom protekle nedelje skoro 6.300 zaposlenika otvorilo je bolovanje zbog obolevanja od gripa. Prema najnovijim podacima čak 25 odsto svih otvorenih bolovanja direkto je povezano sa ovim virusom. U prvoj nedelji januara taj broj je iznosio 3.200 obolelih, odnosno skoro 17 odsto zatraženih bolovanja.

On takođe dodaje da bi se, gledano prema dosadašnjim iskustvima, broj obolelih tokom februara mogao još i povećati. Celu situaciju pogoršava i činjenica da vakcina protiv virusa gripa više ne pruža 100 procentnu zaštitu, jer je u međuvremenu virus mutirao, te postao imun na vakcinu.

Holcer savetuje da se izbegava rukovanje sa ljudima, kao i boravak u velikim grupama. Takođe, dobro prevenciju protiv virusa gripa predstavlja i redovno i temeljno pranje ruku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track