KUĆA U ROMINGU: Čovek dobio račun za telefon na 12.000 evra!
Foto: AP/Ilustracija

POGRANIČNE ZAMKE

KUĆA U ROMINGU: Čovek dobio račun za telefon na 12.000 evra!

Austrija -
Stanovnik mesta Lustenau čija je kuća u blizini austrijsko-švajcarske granice doživeo je šok kada je dobio astronomski račun za mobilni telefonjer je on "samoinicijativno" ulazio u roming

BREGENC - Stanovnik gradića Lustenau, u pokrajini Forarlberg umalo nije doživeo infarkt kada mu je stigao telefonski račun na 10.467,25 evra neto, plus 20 odsto poreza, što je ukupno više od 12.500 evra.

Ovaj Forarlberžanin pritom nije prekoračio broj minuta i obim podataka koje je u svom pretplatnom paketu. Kada je otišao da proveri saznao je i uzrok ovako astronomskog računa. S obzirom da čovek živi u neposrednoj blizini austrijsko-švajcarske granice, njegov telefon je "samoinicijativno" ulazio u roming.

Ovo međutim nije jedini takav slučaj u Austriji. U periodu 2012.- 2014., austrijska Radnička komora je zabeležila 4.410 sličnih slučajeva. U nekima od njih reč o izuzetno velikim svotama, kao što je i slučaj ovog čoveka iz Lustenaua. Zahvaljujući pomoći Radničke komore, on ne mora da plati ovaj račun. Sandra Lajhte (Sandra Leichte), savetnica za zaštitu potrošača u Radničkoj komori, kaže da displej rutera na telefonu ne pokazuje korisniku koju mrežu koristi telefon u određenom trenutku.

U slučaju iz Lustenaua, čovek je, sa pravom, smatrao da na terotoriji Austrije ima vezu isključivo preko preduzeća sa kojim ima ugovor, Telekom Austria A1. Prilikom potpisivanja ugovora mu čak nije skrenuta pažnja na ovaj "pogranični rizik", kao ni na mogućnost deaktiviranja inostranih telekomunikacionih mreža.

Švajcarska nije član EU, ali unutar Evropske Unije je od 1. jula na snazi propis po kojem roming može da iznosi maksimalno 50 evra neto mesečno (plus porez, u Austriji je 20 odsto, dakle 60 evra bruto). U trenutku kada klijent ispuni 80 procenata, mora da dobije automatsko obaveštenje da se približava limitu. Ako ga ignoriše, po ispunjavanju limita mu se blokira romijng, nema više vezu.

Naravno, klijneti mogu eksplicitno tražiti da im se odobri veći limit. Povod za ovu direktivu EU je bio, među ostalim, slučaj jednog Nemca (2009. godine) koji je posle boravka u Francuskoj igde je telefonom snimio jednu tv-emisiju, dobio je račun od 46.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track