NE ODRIČU SE HITLEROVE DESNE RUKE: Gering i dalje počasni građanin austrijskog gradića Mautnerdorf!
Foto: Wikipedija

Skandalozno

NE ODRIČU SE HITLEROVE DESNE RUKE: Gering i dalje počasni građanin austrijskog gradića Mautnerdorf!

Austrija -
To je simpatična ideja, ali se pitam da li je to zaista neophodno, izjavio je gradonačelnik Volfgang Eder (ÖVP) i dodao je da je važnije aktivno raditi na prevazilaženju prošlosti i okretanju budućnosti.

MAUTNERDORF - Stanovništvo gradića Mautnerdorf u pokrajini Salcburg odbilo je da Hermanu Geringu (Hermann Göring), Hitlerovoj desnoj ruci, oduzme titulu počasnog građanina. Gradonačelnik ovog mesta smatra da je ovaj korak nepotreban, budući da je Gering mrtav.

Iako je osoba počasni građanin nekog mesta principijelno samo do svoje smrti, mnogi smatraju da je simbolično oduzimanje ove titule pripadnicima i zagovornicima nacističkog režima pravi korak u odavanju pošte svim žrtvama Hitlerove diktature. Herman Gering je titulu počasnog građanina Mauterndorfa u opštini Lungau dobio 1938. godine, a stanovništvo smatra da nema potrebe za oduzimanjem titule koju je ionako izgubio nakon svoje smrti 1946. godine.

"To je simpatična ideja, ali se pitam da li je to zaista neophodno“, izjavio je gradonačelnik Volfgang Eder (ÖVP) i dodao je da je važnije aktivno raditi na prevazilaženju prošlosti i okretanju svetlijoj budućnosti.

"Baš na tome se u Mauterndorfu intenzivno radi sa omladinom“, naglasio je on. Gerd Brand (SPÖ), predsednik opštine Lungau nije zadovoljan ovim argumentima i smatra da bi Mauterndorf trebalo da se ugleda na grad Salcburg.

"Mrtav ili ne, Gering ovu titulu definitivno nije zaslužio. Moramo iskoristiti nova saznanja o njegovoj ličnosti kako bismo ispravili ovu grešku“, ubeđen je političar.

Grad Salcburg, sa druge strane, juče je simbolično je oduzeo ovu titulu dvojici zagovornika nacističkog režima, Eduardu Paulu Tracu (Eduard Paul Tratz), nekadašnjem direktoru "Kuće prirode“ (Haus der Natur) i Jozefu Rajteru (Josef Reiter), nekadašnjem direktoru Mocarteuma, zbog podržavanja nacizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track